KREM MARCHEWKOWY Z POMARAŃCZĄ
Krem marchewkowy z pomarańczą to prawdziwa uczta dla smakoszy o niekonwencjonalnych upodobaniach. To danie dostarcza cennych składników odżywczych, będąc jednocześnie wyjątkowo aromatyczne i smaczne. Marchew i pomarańcza tworzą egzotyczną kombinację, która wyróżnia się na tle tradycyjnych zup. Ich słodko-kwasowy smak doskonale uzupełniają dodatki, takie jak kminek czy imbir. Bogactwo witamin i minerałów dodatkowo czyni tę propozycję niezwykle korzystną dla zdrowia. Krem marchewkowy z pomarańczą to doskonały wybór dla osób ceniących zdrową, a jednocześnie kreatywną kuchnię. Jest to danie lekkie, aromatyczne, a jednocześnie nasycające i orzeźwiające.
admin
Składniki:
- 4 duże marchewki
- 1 batat
- 2 ząbki czosnku
- sok z połowy pomarańczy
- 2 łyżeczki suszonego rozmarynu
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 700 ml bulionu warzywnego
- olej kokosowy
Krem marchewkowy z pomarańczą – jak zrobić?
-
1.
Czosnek podduszamy na odrobinie oleju kokosowego w dużym garnku, dodajemy obrane i pokrojone warzywa, zalewamy bulionem. Dodajemy sól, rozmaryn, pieprz i sok z połówki słodkiej pomarańczy. Gotujemy ok. 25 min. Gotową zupę miksujemy na gładki krem.
xxxx – dodatkowe informacje
Zupę można podać z kleksem jogurtu, świeżymi ziołami lub pestkami dyni 🙂
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Krem maślany do dekoracji ciast i babeczek
Następny przepis: Krem maślano-orzechowy