KREM MARCHEWKOWY Z POMARAŃCZĄ

KREM MARCHEWKOWY Z POMARAŃCZĄ

Krem marchewkowy z pomarańczą to prawdziwa uczta dla smakoszy o niekonwencjonalnych upodobaniach. To danie dostarcza cennych składników odżywczych, będąc jednocześnie wyjątkowo aromatyczne i smaczne. Marchew i pomarańcza tworzą egzotyczną kombinację, która wyróżnia się na tle tradycyjnych zup. Ich słodko-kwasowy smak doskonale uzupełniają dodatki, takie jak kminek czy imbir. Bogactwo witamin i minerałów dodatkowo czyni tę propozycję niezwykle korzystną dla zdrowia. Krem marchewkowy z pomarańczą to doskonały wybór dla osób ceniących zdrową, a jednocześnie kreatywną kuchnię. Jest to danie lekkie, aromatyczne, a jednocześnie nasycające i orzeźwiające.

Składniki:

  • 4 duże marchewki
  • 1 batat
  • 2 ząbki czosnku
  • sok z połowy pomarańczy
  • 2 łyżeczki suszonego rozmarynu
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 700 ml bulionu warzywnego
  • olej kokosowy

Krem marchewkowy z pomarańczą – jak zrobić?

  1. 1.
    Czosnek podduszamy na odrobinie oleju kokosowego w dużym garnku, dodajemy obrane i pokrojone warzywa, zalewamy bulionem. Dodajemy sól, rozmaryn, pieprz i sok z połówki słodkiej pomarańczy. Gotujemy ok. 25 min. Gotową zupę miksujemy na gładki krem.

xxxx – dodatkowe informacje

Zupę można podać z kleksem jogurtu, świeżymi ziołami lub pestkami dyni 🙂


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Krem maślany do dekoracji ciast i babeczek
Następny przepis: Krem maślano-orzechowy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode