Krem marchewkowy z mleczkiem kokosowym i imbirem

Krem marchewkowy z mleczkiem kokosowym i imbirem

Przygotuj zmysły na ekscytującą smakową przygodę i spróbuj naszego przepisu na krem marchewkowy z mleczkiem kokosowym i imbirem. To klasyczne połączenie składników, które oferuje słodycz marchwi skomponowaną z wyrazistym smakiem imbiru i gładkością mleczka kokosowego. Nasza zupa imbirowa z mleczkiem kokosowym jest idealna na zimne dni, ale jest na tyle lekka, że można ją podawać przez cały rok. Ten krem marchewkowo-imbirowy jest nie tylko smaczny, ale i zdrowy – wynika to z wyjątkowych właściwości marchwi i imbiru. Daj się zaskoczyć nowym podejściem do tradycyjnej zupy marchewkowej z mleczkiem kokosowym.

Składniki:

  • 6-7 średnich marchewek
  • mała czerwona cebula
  • 2 cm kawałek imbiru
  • 1/4 szklanki mleka kokosowego
  • po 1 łyżce masła i oleju
  • 1,2 litra wody
  • po sporej szczypcie słodkiej papryki i chilli
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki lub kolendry

Krem marchewkowy z mleczkiem kokosowym i imbirem – jak zrobić?

Sposób przygotowania:

  1. Marchewki myjemy, osuszamy, obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Imbir obieramy łyżeczką i kroimy w drobną kosteczkę. Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę.

    W garnku rozgrzewamy olej razem z masłem, wrzucamy cebulę, szklimy ją przez około minutę, a następnie dodajemy startą marchew i imbir.

    Podlewamy 2 łyżkami wody i smażymy razem przez 4-5 minut.
  2. Warzywa oprószamy słodką papryką i chilli, odrobiną soli i pieprzu, mieszamy, zalewamy 1,2 l wody, gotujemy pod przykryciem do miękkości warzyw.

    Pod koniec dodajemy mleko kokosowe i ewentualnie doprawiamy do smaku, gotujemy jeszcze 2 minuty.

    Zupę miksujemy blenderem na gładki krem.

    Rozlewamy do miseczek, posypujemy posiekaną natką pietruszki lub kolendrą.

xxxx – dodatkowe informacje

Słowa kluczowe: zupa imbirowa z mleczkiem kokosowym, krem marchewkowo imbirowy, zupa marchewkowa z imbirem i mlekiem kokosowym, krem z marchwi z mleczkiem kokosowym, zupa marchewkowa z mleczkiem kokosowym, zupa marchewkowa z mlekiem kokosowym, krem marchewkowy

Świeży imbir możesz zastąpić imbirem mielonym (w proszku) – 2 cm kawałkowi odpowiada ok. 1 płaskiej łyżeczce.

Zupę można podawać z kleksem śmietany lub odrobiną mleczka kokosowego.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Krem kokosowy
Następny przepis: Zupa krem z letnich warzyw

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode