Krem kokosowy

Krem kokosowy

Zachwyć swoje kubki smakowe tym kremowym i intensywnie kokosowym przepisem. Do przygotowania kremu kokosowego potrzebujesz niewiele składników, a rezultat sprawi, że poczujesz się jak na tropikalnej wyspie. Ten przepis na krem kokosowy to doskonały dodatek do ciast, deserów czy smoothie. Krem jest lekki, puszysty i niesamowicie aksamitny. Zniewalające walory smakowe kokosa czynią ten przepis niezwykle uniwersalnym i nadają się idealnie zarówno do letnich, jak i zimowych deserów. Chwytajcie za mikrofalówki, najbliższy przepis na krem kokosowy już nadchodzi!

Składniki:

  • 200 g śmietanki kremówki
  • 250 g sera mascarpone
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • 100 g wiórków kokosowych
  • 100 g białej czekolady

Krem kokosowy – jak zrobić? Sposób przygotowania:

  1. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. W malakserze zmiel wiórki, miel aż utworzy się prawie pasta (ok. 5-8 minut).
  2. Do misy miksera wlej śmietankę i ubij na sztywno. Ubijając dodawaj po łyżce mascarpone. Cienkim strumieniem wlej rozpuszczoną i ostudzoną czekoladę. Na koniec wmieszaj pastę z wiórek. Krem przełóż do słoika, postoi w lodówce do 5 dni.

Krem kokosowy – dodatkowe informacje

Jeśli krem kokosowy zużyjemy od razu do ciasta, polecam dodać do niego 2-3 łyżki likieru kokosowego.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Krem kakaowo-kawowy na parze
Następny przepis: Krem marchewkowy z mleczkiem kokosowym i imbirem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode