Krem kokosowy
Zachwyć swoje kubki smakowe tym kremowym i intensywnie kokosowym przepisem. Do przygotowania kremu kokosowego potrzebujesz niewiele składników, a rezultat sprawi, że poczujesz się jak na tropikalnej wyspie. Ten przepis na krem kokosowy to doskonały dodatek do ciast, deserów czy smoothie. Krem jest lekki, puszysty i niesamowicie aksamitny. Zniewalające walory smakowe kokosa czynią ten przepis niezwykle uniwersalnym i nadają się idealnie zarówno do letnich, jak i zimowych deserów. Chwytajcie za mikrofalówki, najbliższy przepis na krem kokosowy już nadchodzi!
Piotr Zieliński
Składniki:
- 200 g śmietanki kremówki
- 250 g sera mascarpone
- 2-3 łyżki cukru pudru
- 100 g wiórków kokosowych
- 100 g białej czekolady
Krem kokosowy – jak zrobić? Sposób przygotowania:
- Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. W malakserze zmiel wiórki, miel aż utworzy się prawie pasta (ok. 5-8 minut).
- Do misy miksera wlej śmietankę i ubij na sztywno. Ubijając dodawaj po łyżce mascarpone. Cienkim strumieniem wlej rozpuszczoną i ostudzoną czekoladę. Na koniec wmieszaj pastę z wiórek. Krem przełóż do słoika, postoi w lodówce do 5 dni.
Krem kokosowy – dodatkowe informacje
Jeśli krem kokosowy zużyjemy od razu do ciasta, polecam dodać do niego 2-3 łyżki likieru kokosowego.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Krem kakaowo-kawowy na parze
Następny przepis: Krem marchewkowy z mleczkiem kokosowym i imbirem