Zupa krem z letnich warzyw

Zupa krem z letnich warzyw

Kiedy letnie temperatury zaczynają rosnąć, nic lepiej nie smakuje niż lekka i orzeźwiająca zupa. Nasz przepis na zupę krem z letnich warzyw to idealny sposób na wykorzystanie obfitego urodzaju sezonowych warzyw. To pyszne, zdrowe danie, które nie tylko jest pełne błonnika i witamin, ale także ma delikatny, letni smak. Proste składniki i nieskomplikowane przygotowanie sprawiają, że to danie jest idealne na codzienne obiady czy kolacje. Wybierając świeże, lokalne produkty, z łatwością stworzysz zupę, która będzie kusić każde podniebienie. Zachwyć się letnią eksplozją smaków w kształcie zupy krem.

Składniki:

  • 200g boczku, pokrojonego w drobną kostkę
  • 1 cebula, posiekana
  • 3 ząbki czosnku, posiekane
  • 1 średniej wielkości cukinia ze skórką, pokrojona na pół-talarki
  • 2 marchewki, pokrojone na części
  • 1 pietruszka, pokrojona na części
  • 1 mały por, przekrojony na pół
  • 1l wody
  • 2 kolby świeżej lub ugotowanej kukurydzy (w zależności jaką uda się kupić)
  • 1 łyżeczka tymianku
  • sól
  • biały pieprz

Zupa krem z letnich warzyw – jak zrobić?

  1. Do garnka wlewamy wodę i dodajemy marchew, pietruszkę oraz pora. Przez 30 minut gotujemy lekki warzywny rosół. W tym samym czasie wytapiamy na suchej patelni boczek. Kiedy już będzie podsmażony, wyjmujemy go z patelni do osobnej miseczki. Na patelni zostawiamy tylko łyżkę tłuszczu z wytopienia mięsa i dodajemy czosnek oraz cebulę. Kiedy warzywa się zeszklą dodajemy cukinię, którą obficie posypujemy tymiankiem. Podsmażamy warzywa przez kolejne 5 minut.
  2. W tym czasie odcinamy ziarna kukurydzy z kolb. Zawartość patelni dodajemy do garnka z rosołem. Przyprawiamy solą i pieprzem. Jeśli kukurydza jest świeża dodajemy ją od razu do garnka i gotujemy całość przez 10 minut. Jeśli jest już ugotowana dodajemy ją na 3 minuty przed końcem czasu gotowania. Następnie zdejmujemy zupę z ognia i odstawiamy do wystygnięcia. Kiedy już przestygnie miksujemy ją partiami w blenderze lub robocie kuchennym. Podgrzewamy ją lekko i rozlewamy do miseczek dodając kilka kostek podsmażonego boczku.

Zupa krem z letnich warzyw – dodatkowe informacje

Zupę można podawać na różne sposoby. Nam starczyło jej na dwa dni: pierwszego dnia podałam ją z młodymi gotowanymi ziemniakami, drugiego dnia z tostowymi grzankami z tymiankiem.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Krem marchewkowy z mleczkiem kokosowym i imbirem
Następny przepis: Krem mascarpone gęsty

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode