Krem marchewkowy z mleczkiem kokosowym i imbirem
Przygotuj zmysły na ekscytującą smakową przygodę i spróbuj naszego przepisu na krem marchewkowy z mleczkiem kokosowym i imbirem. To klasyczne połączenie składników, które oferuje słodycz marchwi skomponowaną z wyrazistym smakiem imbiru i gładkością mleczka kokosowego. Nasza zupa imbirowa z mleczkiem kokosowym jest idealna na zimne dni, ale jest na tyle lekka, że można ją podawać przez cały rok. Ten krem marchewkowo-imbirowy jest nie tylko smaczny, ale i zdrowy – wynika to z wyjątkowych właściwości marchwi i imbiru. Daj się zaskoczyć nowym podejściem do tradycyjnej zupy marchewkowej z mleczkiem kokosowym.
admin
Składniki:
- 6-7 średnich marchewek
- mała czerwona cebula
- 2 cm kawałek imbiru
- 1/4 szklanki mleka kokosowego
- po 1 łyżce masła i oleju
- 1,2 litra wody
- po sporej szczypcie słodkiej papryki i chilli
- sól, pieprz
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki lub kolendry
Krem marchewkowy z mleczkiem kokosowym i imbirem – jak zrobić?
Sposób przygotowania:
-
Marchewki myjemy, osuszamy, obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Imbir obieramy łyżeczką i kroimy w drobną kosteczkę. Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę.
W garnku rozgrzewamy olej razem z masłem, wrzucamy cebulę, szklimy ją przez około minutę, a następnie dodajemy startą marchew i imbir.
Podlewamy 2 łyżkami wody i smażymy razem przez 4-5 minut. -
Warzywa oprószamy słodką papryką i chilli, odrobiną soli i pieprzu, mieszamy, zalewamy 1,2 l wody, gotujemy pod przykryciem do miękkości warzyw.
Pod koniec dodajemy mleko kokosowe i ewentualnie doprawiamy do smaku, gotujemy jeszcze 2 minuty.
Zupę miksujemy blenderem na gładki krem.
Rozlewamy do miseczek, posypujemy posiekaną natką pietruszki lub kolendrą.
xxxx – dodatkowe informacje
Słowa kluczowe: zupa imbirowa z mleczkiem kokosowym, krem marchewkowo imbirowy, zupa marchewkowa z imbirem i mlekiem kokosowym, krem z marchwi z mleczkiem kokosowym, zupa marchewkowa z mleczkiem kokosowym, zupa marchewkowa z mlekiem kokosowym, krem marchewkowy
Świeży imbir możesz zastąpić imbirem mielonym (w proszku) – 2 cm kawałkowi odpowiada ok. 1 płaskiej łyżeczce.
Zupę można podawać z kleksem śmietany lub odrobiną mleczka kokosowego.