Krem budyniowo-chałwowy do ciast i tortów

Krem budyniowo-chałwowy do ciast i tortów

Czy szukasz niebanalnej propozycji na krem do ciast i tortów? Dzisiejszy przepis jest dla Ciebie! Przedstawiamy wersję, która zaskoczy wyjątkowym smakiem i konsystencją. Krem budyniowo-chałwowy to nie lada gratka dla wszystkich miłośników ciasteczek. Połączenie miękkości budyniu z aromatem chałwy to prawdziwa eksplozja smaku, która zasmakuje niejednemu łasuchowi. To idealna propozycja dla tych, którzy lubią eksperymentować w kuchni i wprowadzać do swoich deserów ciekawe, niecodzienne składniki. Krem chałwowy z budyniem to gwarancja niepowtarzalnego smaku w każdym cieście i torcie. Z pewnością zachwyci wszystkich gości!

Składniki:

  • 750 ml mleka (3 szklanki o pojemności 250 ml)
  • 2 żółtka
  • 2 budynie śmietankowe
  • 200g masła
  • 300g chałwy (u mnie przeważnie waniliowa)

do ciast i tortów, przepis na krem chałwowy, jak zrobić krem chałwowy.

Krem budyniowo-chałwowy do ciast i tortów – jak zrobić?

  1. Z 750 ml mleka odlać odrobinę i rozmieszać w nim budynie z żółtkami.
  2. Pozostałe mleko zagotować i następnie połączyć z mieszanką budyniowo-żółtkową.
  3. Mieszać do zgęstnienia oraz zagotowania się całości.
  4. Budyń zdjąć z ognia, przykryć folią spożywczą i pozostawić do całkowitego ostudzenia.
  5. Miękkie (!) masło ubić do białości i stopniowo zmiksować z zimnym budyniem.
  6. Na końcu krem dokładnie wymieszać z uprzednio rozdrobnioną (*) chałwą.

Krem budyniowo-chałwowy do ciast i tortów – dodatkowe informacje

(*) Chałwę można drobno pokruszyć, zetrzeć na tarce o najmniejszych oczkach lub delikatnie rozmiksować.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Krem brokułowo - kalafiorowy
Następny przepis: Krem budyniowy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode