Krem budyniowo-chałwowy do ciast i tortów
Czy szukasz niebanalnej propozycji na krem do ciast i tortów? Dzisiejszy przepis jest dla Ciebie! Przedstawiamy wersję, która zaskoczy wyjątkowym smakiem i konsystencją. Krem budyniowo-chałwowy to nie lada gratka dla wszystkich miłośników ciasteczek. Połączenie miękkości budyniu z aromatem chałwy to prawdziwa eksplozja smaku, która zasmakuje niejednemu łasuchowi. To idealna propozycja dla tych, którzy lubią eksperymentować w kuchni i wprowadzać do swoich deserów ciekawe, niecodzienne składniki. Krem chałwowy z budyniem to gwarancja niepowtarzalnego smaku w każdym cieście i torcie. Z pewnością zachwyci wszystkich gości!
admin
Składniki:
- 750 ml mleka (3 szklanki o pojemności 250 ml)
- 2 żółtka
- 2 budynie śmietankowe
- 200g masła
- 300g chałwy (u mnie przeważnie waniliowa)
do ciast i tortów, przepis na krem chałwowy, jak zrobić krem chałwowy.
Krem budyniowo-chałwowy do ciast i tortów – jak zrobić?
- Z 750 ml mleka odlać odrobinę i rozmieszać w nim budynie z żółtkami.
- Pozostałe mleko zagotować i następnie połączyć z mieszanką budyniowo-żółtkową.
- Mieszać do zgęstnienia oraz zagotowania się całości.
- Budyń zdjąć z ognia, przykryć folią spożywczą i pozostawić do całkowitego ostudzenia.
- Miękkie (!) masło ubić do białości i stopniowo zmiksować z zimnym budyniem.
- Na końcu krem dokładnie wymieszać z uprzednio rozdrobnioną (*) chałwą.
Krem budyniowo-chałwowy do ciast i tortów – dodatkowe informacje
(*) Chałwę można drobno pokruszyć, zetrzeć na tarce o najmniejszych oczkach lub delikatnie rozmiksować.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Krem brokułowo - kalafiorowy
Następny przepis: Krem budyniowy