Kotlety ziemniaczano- brokułowe

Kotlety ziemniaczano- brokułowe

Kotlety ziemniaczano-brokułowe to doskonałe danie dla tych, którzy szukają nowych smaków i zdrowszych alternatyw dla tradycyjnych mięsnych kotletów. Ta wegetariańska wersja klasycznych kukurydzianych kotletów jest pełna smaku i zdrowych składników. Ziemniaki i brokuły, których używamy, stworzą idealną kombinację smaku i dobrodziejstw warzyw. Delikatność ziemniaków w połączeniu z chrupkością brokułu doda naszym kotletom wyjątkowego charakteru. Te kotlety mogą stać się samodzielnym daniem lub smacznym dodatkiem do mięs lub ryb. Przygotowanie ich jest proste, a efekt końcowy z pewnością zasługuje na uwagę. Daj się zaskoczyć i odkryj nowe smaki!

Składniki:

  • 0,5 kg ziemniaków
  • 1/2 brokuła
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki bułki tartej + do panierowania
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Kotlety ziemniaczano-brokułowe – jak zrobić?

  1. Ziemniaki i brokuła ugotować. Połączyć jeszcze ciepłe i utłuc. Odstawić do przestudzenia.
  2. Dodać mąki, jajka, bułkę tartą, przyprawić i dokładnie wymieszać.
  3. Formować kotlety i panierować w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron.

Porady – Dodatkowe informacje

Zamiast brokuła można wykorzystać kalafior.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Kotlety ziemniaczane z sosem pieczarkowym
Następny przepis: Kotlety ziemniaczane z serem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode