Kotlety ziemniaczano- brokułowe
Kotlety ziemniaczano-brokułowe to doskonałe danie dla tych, którzy szukają nowych smaków i zdrowszych alternatyw dla tradycyjnych mięsnych kotletów. Ta wegetariańska wersja klasycznych kukurydzianych kotletów jest pełna smaku i zdrowych składników. Ziemniaki i brokuły, których używamy, stworzą idealną kombinację smaku i dobrodziejstw warzyw. Delikatność ziemniaków w połączeniu z chrupkością brokułu doda naszym kotletom wyjątkowego charakteru. Te kotlety mogą stać się samodzielnym daniem lub smacznym dodatkiem do mięs lub ryb. Przygotowanie ich jest proste, a efekt końcowy z pewnością zasługuje na uwagę. Daj się zaskoczyć i odkryj nowe smaki!
admin
Składniki:
- 0,5 kg ziemniaków
- 1/2 brokuła
- 2 jajka
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki bułki tartej + do panierowania
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Kotlety ziemniaczano-brokułowe – jak zrobić?
- Ziemniaki i brokuła ugotować. Połączyć jeszcze ciepłe i utłuc. Odstawić do przestudzenia.
- Dodać mąki, jajka, bułkę tartą, przyprawić i dokładnie wymieszać.
- Formować kotlety i panierować w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron.
Porady – Dodatkowe informacje
Zamiast brokuła można wykorzystać kalafior.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Kotlety ziemniaczane z sosem pieczarkowym
Następny przepis: Kotlety ziemniaczane z serem