Kotlety ziemniaczane z serem

Kotlety ziemniaczane z serem

Czy nie uwielbiasz zapachu smażonych na złoty kolor kotletów ziemniaczanych z serem? Świetnie pasują na obiad, kolację, a nawet na przekąskę! Te pyszne, mniam-mniam kotlety jarskie z ziemniaków to prawdziwa gratka dla każdego fana kuchni domowej. Ich przygotowanie nie jest skomplikowane, a ich smak? No cóż, to już kwestia gustu. Są proste, ale jednocześnie wykwintne. Neurozety smakowe zostały tu uwzględnione w idealnym balansie – świeży ser, aromatyczne ziemniaki, a wszystko to w postaci złotych, chrupiących kotletów. Z niewielką ilością składników, możesz zaskoczyć swoją rodzinę i przyjaciół niezwykłym smakoladem. Przygotuj się na komplementy!

Składniki:

  • 60 dag ziemniaków
  • łyżeczka masła
  • 2 surowe żółtka
  • 2 łyżki drobno startego żółtego sera
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia
  • bułka tarta do panierowania
  • jajko

Kotlety ziemniaczane z serem – jak zrobić? Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki myjemy, obieramy, gotujemy, odparowujemy i studzimy. Następnie przepuszczamy przez maszynkę do mięsa lub dokładnie ugniatamy tłuczkiem na gładkie purée. Przekładamy do miski. Dodajemy miękkie masło, żółtka, starty żółty ser i mieszamy na gładką masę.
  2. Masę ziemniaczaną przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Miskę przykrywamy i na pół godziny wkładamy do lodówki.
  3. Wilgotnymi dłońmi odrywamy kawałki masy i formujemy niewielkie podłużne kotlety, starając się, by były jednakowej wielkości.
  4. Na patelni rozgrzewamy olej. Kotleciki obtaczamy najpierw w rozkłóconym jajku, a następnie w bułce tartej. Smażymy z obu stron na jasnozłoty kolor. Podajemy od razu po usmażeniu.

Kotlety ziemniaczane z serem – dodatkowe informacje

● Kotlety jarskie z ziemniaków będą doskonale smakować, jeśli do masy ziemniaczanej dodamy odrobinę świeżych lub suszonych ziół, np. bazylii, tymianku, lub papryki w proszku.

● Do kotlecików doskonale pasuje sos o zdecydowanym smaku, np. pomidorowy lub grzybowy.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Kotlety ziemniaczano- brokułowe
Następny przepis: Kożuszki

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode