Kotlety ziemniaczane z serem
Czy nie uwielbiasz zapachu smażonych na złoty kolor kotletów ziemniaczanych z serem? Świetnie pasują na obiad, kolację, a nawet na przekąskę! Te pyszne, mniam-mniam kotlety jarskie z ziemniaków to prawdziwa gratka dla każdego fana kuchni domowej. Ich przygotowanie nie jest skomplikowane, a ich smak? No cóż, to już kwestia gustu. Są proste, ale jednocześnie wykwintne. Neurozety smakowe zostały tu uwzględnione w idealnym balansie – świeży ser, aromatyczne ziemniaki, a wszystko to w postaci złotych, chrupiących kotletów. Z niewielką ilością składników, możesz zaskoczyć swoją rodzinę i przyjaciół niezwykłym smakoladem. Przygotuj się na komplementy!
admin
Składniki:
- 60 dag ziemniaków
- łyżeczka masła
- 2 surowe żółtka
- 2 łyżki drobno startego żółtego sera
- sól
- pieprz
- olej do smażenia
- bułka tarta do panierowania
- jajko
Kotlety ziemniaczane z serem – jak zrobić? Sposób przygotowania:
- Ziemniaki myjemy, obieramy, gotujemy, odparowujemy i studzimy. Następnie przepuszczamy przez maszynkę do mięsa lub dokładnie ugniatamy tłuczkiem na gładkie purée. Przekładamy do miski. Dodajemy miękkie masło, żółtka, starty żółty ser i mieszamy na gładką masę.
- Masę ziemniaczaną przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Miskę przykrywamy i na pół godziny wkładamy do lodówki.
- Wilgotnymi dłońmi odrywamy kawałki masy i formujemy niewielkie podłużne kotlety, starając się, by były jednakowej wielkości.
- Na patelni rozgrzewamy olej. Kotleciki obtaczamy najpierw w rozkłóconym jajku, a następnie w bułce tartej. Smażymy z obu stron na jasnozłoty kolor. Podajemy od razu po usmażeniu.
Kotlety ziemniaczane z serem – dodatkowe informacje
● Kotlety jarskie z ziemniaków będą doskonale smakować, jeśli do masy ziemniaczanej dodamy odrobinę świeżych lub suszonych ziół, np. bazylii, tymianku, lub papryki w proszku.
● Do kotlecików doskonale pasuje sos o zdecydowanym smaku, np. pomidorowy lub grzybowy.