KOTLETY Z PRAWDZIWKAMI (SCALOPPINE AI FUNGHI PORCINI)

KOTLETY Z PRAWDZIWKAMI (SCALOPPINE AI FUNGHI PORCINI)

Kotlety z Prawdziwkami, znane również jako Scaloppine ai Funghi Porcini, to klasyczne danie kuchni włoskiej. W swej istocie jest po prostu elegancką wersją naszych rodzimych kotletów, jednak magia tkwi w dodatkach – tu w roli głównej występują aromatyczne prawdziwki. Ten przepis zachwyci smakoszy wyrafinowaną harmonią smaków, poprzez połączenie mięsa z intensywnie aromatycznymi grzybami. Idealne dla tych, którzy chcą urozmaicić codzienne posiłki lub zaserwować coś wyjątkowego dla gości. Bez wątpienia Kotlety z Prawdziwkami to potrawa, która wprowadzi na Twój stół odrobinę włoskiego klimatu.

Składniki:

  • 800 g mięsa wieprzowego (schabu lub plędwicy)
  • 500 g prawdziwków (najlepiej świeżych)
  • mąka
  • ½ szklanki białego wina
  • 2 ząbki czosnku
  • masło
  • oliwa z oliwek
  • garść natki pietruszki
  • sól
  • pieprz

Kotlety z prawdziwkami (scaloppine ai funghi porcini) – jak zrobić?

  1. Oczyść prawdziwki i pokrój w dużą kostkę lub plastry. Na dużej patelni rozgrzej ok. 2 łyżki masła z 2 ząbkami czosnku (w całości). Następnie dodaj grzyby i smaż na dużym ogniu (bez przykrycia) przez ok. 10 minut. Po tym czasie dopraw solą i pieprzem, dodaj posiekaną natkę pietruszki. Odłóż grzyby z patelni do miski i wyrzuć czosnek.
  2. Na tą samą patelnię wlej trochę oliwy z oliwek i rozgrzej ją na średnim ogniu. Mięso pokrój na plastry i roztłucz delikatnie tłuczkiem (nie za mocno). Każdy kotlet opanieruj w mące z każdej strony (nie za dużo, nadmiar mąki strzepnij). Opruszone mąką mięso wyłóż na rozgrzaną patelnię i podsmaż z obu stron (bez przykrycia). Dopraw solą i pieprzem, później zwiększ ogień i wlej na patelnię wino. Pozostaw przez ok. 2 minuty, aby wyparował alkohol, w tym czasie odwracaj na patelni mięso.
  3. Następnie wyłóż na mięso odłożone wcześniej grzyby, zmniejsz ogień i duś pod przykryciem przez 5-10 minut. Natychmiast podawaj. Najlepiej smakuje ze świeżym chlebem, którym na koniec można wyczyścić talerz, tzw. włoska scarpetta 😉

    Buon appetito!!!

Porady – dodatkowe informacje

Jak będziecie czyścić grzyby to nie moczcie ich za długo w wodzie, chłoną wodę jak gąbka! Tak naprawdę grzybów nie powinno się wogóle myć woda, tylko wyczyścić mięciutką szczoteczką. Jeśli jednak chcecie je umyć, zróbcie to szybko, pod strumieniem bierzącej zimnej wody. Do tego przepisu najlepiej wykorzystać prawdziwki świeże lub mrożone. Grzyby suszone nie nadają się.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Kotlety z serem żółtym
Następny przepis: Kotlety ziemniaczane z nadzieniem pieczarek i sera

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode