Kotlety z piersi z kurczaka w cieście

Kotlety z piersi z kurczaka w cieście

Kotlety z piersi z kurczaka w cieście są niesamowicie chrupiące na zewnątrz, a środek jest soczysty i pełen smaku. Są idealnym daniem na obiad, podobiłyby się zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Ten przepis to doskonała propozycja dla osób, które cenią sobie smaczne i sycące dania mięsne. Wystarczy kilka prostych składników, aby stworzyć pyszne kotlety drobiowe, których nie powstydziłby się żaden restaurator. Dzięki pysznemu ciastu każdy kęs staje się prawdziwą ucztą dla podniebienia. Do ich przygotowania nie trzeba mieć specjalnych umiejętności kulinarnych, wystarczy podążać za podanym kroku po kroku przepisem.

Składniki:

  • pierś z kurczaka
  • 3-4 łyżki mąki
  • jajo
  • ok. 1/4 szklanki mleka
  • sól
  • pieprz
  • zioła prowansalskie
  • olej do smażenia

Kotlety z piersi z kurczaka w cieście – jak zrobić?

  1. Pierś z kurczaka poporcjować na kawałki i posypać ziołami prowansalskimi.
  2. Wstawić do lodówki na ok godzinę aby mięso przeszło ziołami.
  3. W między czasie przygotować ciasto z mąki, mleka i jajka. Doprawić solą i pieprzem. (Ciasto ma być gęste aby przylegalo do mięsa)
  4. Otoczyć kurczaka w cieście i smażyć na gorącym oleju aż się zarumienią.
  5. Odsączyć z tłuszczu na papierowych ręcznikach.

Kotlety z piersi z kurczaka w cieście – dodatkowe informacje

Kotleciki podaje z dipem czosnkowym ale bardzo dobrze komponują się z surówkami lub ryżem 🙂


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Kotlety z Piersi Kurczaka w Podwójnej Panierce
Następny przepis: Kotlety z płatkami owsianymi

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode