Kotlety z Piersi Kurczaka w Podwójnej Panierce

Kotlety z Piersi Kurczaka w Podwójnej Panierce

Kotlety z Piersi Kurczaka w Podwójnej Panierce to doskonały pomysł na smakowity i sycący posiłek. Każdy kotlet drobiowy panierowany jest nie raz, ale dwa razy, co sprawia, że panierka jest niezwykle chrupiąca, a mięso soczyste i delikatne. Zastosowanie podwójnej warstwy panierki doda waszym kotletom wyjątkowego charakteru i smaku. Dzięki temu przepisowi odkryjecie zupełnie nową stronę klasycznych kotletów z kurczaka. Kotlety z Piersi Kurczaka w Podwójnej Panierce to propozycja, która z pewnością przyjemnie zaskoczy niejednego miłośnika kuchni. Idealnie sprawdzą się zarówno na rodzinny obiad, jak i podczas spotkań z przyjaciółmi.

Składniki:

  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • sól i pieprz
  • ulubiona przyprawa do drobiu
  • mąka pszenna
  • 3 jajka
  • bułka tarta
  • olej do smażenia

Kotlety z piersi kurczaka w podwójnej panierce – jak zrobić?

  1. Filety kurczaka umyć i osuszyć. Przeciąć wzdłuż na pół.
  2. Każdą z połówek przykryć folią spożywczą lub woreczkiem śniadaniowym i rozbić tłuczkiem.
  3. Zdjąć folię i przyprawić solą, pieprzem i ulubioną przyprawą do drobiu z obu stron.
  4. Panierować w mące, jajku roztrzepanym z solą i pieprzem, bułce tartej, jajku i jeszcze raz w bułce tartej.
  5. Smażyć na rozgrzanym oleju na średnim ogniu z obu stron na rumiano.
  6. Układać na płaskim talerzu i przykryć głębokim, żeby były miękkie i soczyste, aż ugotują się ziemniaki.
  7. Podawać z ulubionymi dodatkami.

Kotlety z Piersi Kurczaka w Podwójnej Panierce – dodatkowe informacje

Żeby kotlety panierowane z kurczaka były soczyste tuż przed podaniem, zaraz po usmażeniu dobrze jest je przykryć drugim talerzem.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Kotlety z patisona
Następny przepis: Kotlety z piersi z kurczaka w cieście

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode