Kotlety z kaszy gryczanej z białym serem

Kotlety z kaszy gryczanej z białym serem

Spróbujesz czegoś nowego w kulinariach? Kotlety z kaszy gryczanej z białym serem to doskonały wybór. To smaczne, satysfakcjonujące danie, które łączy w sobie korzyści zdrowotne kaszy gryczanej i białego sera. Jest odżywcze i łatwo trawiące, doskonałe dla osób starających się prowadzić zdrowszy tryb życia. Wyraziste smaki kaszy gryczanej i białego sera tworzą wyjątkową kombinację, która na pewno zaskoczy Twoje kubki smakowe. Kotlety te są idealne jako wegetariańska alternatywa dla tradycyjnych mięsnych kotletów, ale przede wszystkim, są po prostu pyszne.

Składniki:

  • 100g kaszy gryczanej
  • 200g sera białego półtłustego
  • pół małej cebuli
  • 2 jajka
  • mąka pszenna
  • sól, pieprz
  • olej rzepakowy

Kotlety z kaszy gryczanej z białym serem – jak zrobić?

  1. Kasze ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu, zostawić do całkowitego ostygnięcia. Cebulę obrać i pokroić w drobną kosteczkę.
  2. Ostudzoną kaszę przełożyć do miski, wkruszyć biały ser, dodać dwa jajka, pokrojoną cebulę, sól i pieprz. Całość dobrze wyrobić. Mokrymi dłońmi delikatnie formować kotlety. Ostrożnie obtoczyć je w mące.
  3. Smażyć na rozgrzanym oleju, należy uważać przy przewracaniu na drugą stronę, kotlety są bardzo delikatne. Gotowe odsączyć z nadmiaru tłuszczu, podawać np. z sosem pieczarkowym.

Kotlety z kaszy gryczanej z białym serem – dodatkowe informacje

Kotlety można obtaczać także w bułce tartej lub otrębach.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Kotlety z kapusty włoskiej wg Siostry Anastazji
Następny przepis: Kotlety z kaszy jęczmiennej

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode