Kotlety z kaszy jęczmiennej

Kotlety z kaszy jęczmiennej

Podbij swoją kulinarną rutynę tym zdrowym i satysfakcjonującym daniem – kotletami z kaszy jęczmiennej. Są one doskonałe na obiad, lunch, czy nawet na karnawałowy stół. Dodatek kaszy jęczmiennej nadaje kotletom niepowtarzalny, orzechowy smak i teksturę, który można wzmocnić za pomocą ulubionych ziół i aromatycznych przypraw. To prosty, a zarazem fascynujący sposób na wykorzystanie jednego z najzdrowszych zbóż, bogatych w błonnik i witaminy z grupy B. Tego rodzaju kotlety z kaszy to doskonała propozycja dla wegetarian, jak i osób poszukujących alternatyw dla mięsa.

Składniki:

  • 3 torebki kaszy jęczmiennej
  • duża cebula
  • czosnek, w zależności od upodobania
  • wczorajsza bułka
  • jajko
  • natka pietruszki
  • bułka tarta
  • sól i pieprz do smaku
  • olej lub margaryna do smażenia

Kotlety z kaszy jęczmiennej – jak zrobić?

  1. Kaszę gotujemy i odstawiamy, żeby wystygła. Najlepiej wyciągnięta z torebek.
  2. Namaczamy bułkę, jak na kotlety mielone. Kroimy drobno cebulę, czosnek i pietruszkę. Odciskamy bułkę i rozdrabniamy, dodajemy do kaszy. Dodajemy pokrojoną cebulę, czosnek, posiekaną natkę pietruszki i jajko. Wszystko dokładnie mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem.
  3. Formujemy małe kotleciki i obtaczamy w bułce tartej.
  4. Smażymy na małym ogniu z obu stron na brązowy kolor.

Kotlety z kaszy jęczmiennej – dodatkowe informacje

Cebulę można zastąpić porem, potrawa będzie delikatniejsza. Smaczniejsze są mniejsze kotleciki, wielkości moreli. Można podawać z ulubionym sosem i surówką, np. z czerwonej kapusty.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Kotlety z kaszy gryczanej z białym serem
Następny przepis: Kotlety z kuskusa z pieczarkami i smażoną cebula

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode