Kotlety z kapusty włoskiej wg Siostry Anastazji

Kotlety z kapusty włoskiej wg Siostry Anastazji

Dziś zapraszamy do przygotowania niezwykle aromatycznych i soczystych kotletów z kapusty włoskiej według przepisu Siostry Anastazji. To zdrowa i lekka alternatywa dla tradycyjnych mięsnych kotletów. Te wegetariańskie kotlety są idealnym rozwiązaniem na obiad lub kolację, zarówno dla dorosłych jak i dla dzieci. Dodatkowo, jeśli kochasz kapustę i poszukujesz nowych pomysłów na jej wykorzystanie, ten przepis jest właśnie dla Ciebie. Możemy już zdradzić, że do ich przygotowania niezbędne będą składniki takie jak kapusta włoska, cebula, jajko czy bułka tarta. Nie zapomnij także o surówce z czerwonej kapusty Siostry Anastazji, która idealnie dopełni smak tych kotletów.

Składniki:

  • 1 średnia główka kapusty włoskiej (1 kg odciśniętej ugotowanej kapusty)
  • 15-20 dag sera żółtego
  • 3 łyżki natki pietruszki
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oleju
  • 2 marchewki
  • 4 jaja
  • 10-15 dag bułki tartej
  • 5-6 łyżek mąki krupczatki do obtaczania
  • tłuszcz do smażenia
  • sól
  • pieprz – sporo

Kotlety z kapusty włoskiej wg siostry Anastazji – jak zrobić?

  1. Kapustę drobno poszatkować, ugotować i odcisnąć nadmiar wody.
  2. Pokrojoną cebulę zeszklić na oleju.
  3. Ugotowaną marchew pokroić w kostkę.
  4. Do kapusty dodać cebulę, marchew, natkę pietruszki, bułkę tartą, ser żółty starty na tarce o dużych oczkach oraz jaja.
  5. Całość wymieszać i pikantnie doprawić.
  6. Z masy formować niewielkie kotleciki i obtaczać w mące krupczatce.
  7. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor.
  8. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierze kuchennym.

xxxx – dodatkowe informacje

Rada jest 1: spróbujcie koniecznie u nas wszyscy się w nich zakochali, nawet mięsożercy:)


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Kotlety z kapusty
Następny przepis: Kotlety z kaszy gryczanej z białym serem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode