Kotlety sojowe w zalewie octowej

Kotlety sojowe w zalewie octowej

Oto przepis, który z pewnością zachwyci wszystkich miłośników kuchni wegańskiej – kotlety sojowe w zalewie octowej. Są one zdrową alternatywą dla tradycyjnych mięsnych kotletów, a ich przygotowanie nie jest skomplikowane, co powinno przekonać także tych, którzy dopiero zaczynają swoją przygodę z wegańskim gotowaniem. Kotlety sojowe są delikatne w smaku, a zalewa octowa nadaje im wyjątkowej pikantności i świeżości. Są doskonałym rozwiązaniem na obiad lub kolację, a także sprawdzą się jako przekąska na imprezę. Gotowe kotlety można również upiec, co z pewnością zachwyci smakoszy pieczonych dań.

Składniki:

  • 100g kotletów sojowych (1 opakowanie)
  • 1 litr wody
  • 1 kostka rosołowa
  • 2 listki laurowe
  • 1/2 łyżeczki soli
  • Dodatkowo:
  • 1 jajko
  • bułka tarta
  • olej
  • Zalewa:
  • 1/2 litra wody
  • 1/4 szklanki octu (polecam kwasek mlekowy rozcieńczony wodą 1:1)
  • 2 listki laurowe
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki cukru
  • 1-1,5 łyżeczki soli
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 1 łyżeczka przyprawy do mięsa

Kotlety sojowe w zalewie octowej – jak zrobić?

  1. Kotlety sojowe gotować przez około 8-10 minut w 1 litrze wody – z dodatkiem kostki rosołowej, soli i listków laurowych.
  2. Odcedzić i jeszcze ciepłe obtoczyć w rozmąconym jajku i bułce tartej.
  3. Smażyć na rumiano z obu stron.
  4. W międzyczasie przygotować zalewę.
  5. Posiekaną cebulę podsmażyć na niewielkiej ilości oleju.
  6. Wszystkie składniki wymieszać i gotować przez około 5 minut.
  7. Na końcu dodać koperek.
  8. Gorącą zalewą zalać kotlety i odstawić do ostudzenia.
  9. Całość wstawić do lodówki minimum na 24 godziny, a najlepiej na około 2 dni.

Słowa kluczowe: kotlety sojowe jak przygotować, kotlety sojowe w zalewie octowej, kotlety sojowe pieczone

Kotlety sojowe w zalewie octowej – dodatkowe informacje

Kwasek mlekowy to idealny i zdrowszy zamiennik octu. W rozcieńczeniu z wodą w stosunku 1:1 odpowiada zakwaszeniu octem 10%.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Kotlety słoneczne
Następny przepis: Kotlety szarpane

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode