Kotlety sojowe w zalewie octowej
Oto przepis, który z pewnością zachwyci wszystkich miłośników kuchni wegańskiej – kotlety sojowe w zalewie octowej. Są one zdrową alternatywą dla tradycyjnych mięsnych kotletów, a ich przygotowanie nie jest skomplikowane, co powinno przekonać także tych, którzy dopiero zaczynają swoją przygodę z wegańskim gotowaniem. Kotlety sojowe są delikatne w smaku, a zalewa octowa nadaje im wyjątkowej pikantności i świeżości. Są doskonałym rozwiązaniem na obiad lub kolację, a także sprawdzą się jako przekąska na imprezę. Gotowe kotlety można również upiec, co z pewnością zachwyci smakoszy pieczonych dań.
admin
Składniki:
- 100g kotletów sojowych (1 opakowanie)
- 1 litr wody
- 1 kostka rosołowa
- 2 listki laurowe
- 1/2 łyżeczki soli
- Dodatkowo:
- 1 jajko
- bułka tarta
- olej
- Zalewa:
- 1/2 litra wody
- 1/4 szklanki octu (polecam kwasek mlekowy rozcieńczony wodą 1:1)
- 2 listki laurowe
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki cukru
- 1-1,5 łyżeczki soli
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki posiekanego koperku
- 1 łyżeczka przyprawy do mięsa
Kotlety sojowe w zalewie octowej – jak zrobić?
- Kotlety sojowe gotować przez około 8-10 minut w 1 litrze wody – z dodatkiem kostki rosołowej, soli i listków laurowych.
- Odcedzić i jeszcze ciepłe obtoczyć w rozmąconym jajku i bułce tartej.
- Smażyć na rumiano z obu stron.
- W międzyczasie przygotować zalewę.
- Posiekaną cebulę podsmażyć na niewielkiej ilości oleju.
- Wszystkie składniki wymieszać i gotować przez około 5 minut.
- Na końcu dodać koperek.
- Gorącą zalewą zalać kotlety i odstawić do ostudzenia.
- Całość wstawić do lodówki minimum na 24 godziny, a najlepiej na około 2 dni.
Słowa kluczowe: kotlety sojowe jak przygotować, kotlety sojowe w zalewie octowej, kotlety sojowe pieczone
Kotlety sojowe w zalewie octowej – dodatkowe informacje
Kwasek mlekowy to idealny i zdrowszy zamiennik octu. W rozcieńczeniu z wodą w stosunku 1:1 odpowiada zakwaszeniu octem 10%.