Kotlety słoneczne
„Kotlety słoneczne” są wyjątkowym daniem, które wprowadzi do Twojej kuchni wyjątkową aurę. Centralnym składnikiem tych kolorowych kotletów jest kurczak, dzięki czemu są one pysznym i pełnym białka posiłkiem. Pomysł na taką nazwę wziął się z jasnej, słonecznej barwy kotletów, które pięknie prezentują się na talerzu. Kotlety słoneczne mogą być wspaniałym daniem zarówno na obiad, jak i na kolację. Można je podać zarówno na ciepło, jak i na zimno, co czyni je bardzo wszechstronnym daniem. To idealny przepis dla tych, którzy pragną wprowadzić do swojego jadłospisu nieco odmienności, zachowując jednocześnie znane smaki.
admin
Składniki:
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- 3 jajka
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki majonezu
- 15 dag sera żółtego
- sól
- pieprz
- olej do smażenia
Kotlety słoneczne – jak zrobić?
- Pierś kroimy w kostkę, ser ścieramy na tarce z dużymi oczkami.Jajka, mąkę i majonez mieszamy w miseczce. Dodajemy mięso, ser i przyprawy. Na patelni rozgrzewamy olej i łyżką nakładamy masę mięsną lekko przyklepując formujemy kotlety. Smażymy z obu stron na złoty kolor.
Kotlety słoneczne – dodatkowe informacje
Z podanych składników wychodzi ok. 7-8 kotletów słonecznych z kurczaka, więc tanim kosztem możemy przygotować pyszny obiad. Ja podaje je z ryżem i sałatką z buraczków i papryki – przepis na sałatkę jest w moich przepisach.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Kotlety Siekane z Piersi Kurczaka
Następny przepis: Kotlety sojowe w zalewie octowej