Kotlety Siekane z Piersi Kurczaka

Kotlety Siekane z Piersi Kurczaka

Zapraszamy do skosztowania wyjątkowego dania – Kotletów Siekanych z Piersi Kurczaka. To przepis na kotlety, które swoją znakomitość zawdzięczają drobiowemu mięsu najwyższej jakości, stając się zdrowszą alternatywą dla popularnych kotletów schabowych. Dzięki niemu danie to uzyskuje niebywały smak i lekkość. Jest to danie, które urakuje zarówno doświadczonym miłośnikom kuchni, jak i tym, którzy dopiero rozpoczynają swoją przygodę z gotowaniem. Kotlety Siekane z Piersi Kurczaka to prawdziwy kotlet królewski na Waszym stole, który zaskoczy najbardziej wymagających smakoszy swoją prostotą i wyrafinowanym smakiem.

Składniki:

  • 15 sztuk
  • 1 podwójny filet z kurczaka (500-600 g)
  • 100 g pieczarek
  • pół papryki czerwonej
  • 150 g żółtego sera
  • posiekany szczypiorek – spora garść
  • 2 jajka L
  • 4 łyżki kwaśnej śmietany
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • sól i pieprz do smaku
  • łyżeczka przyprawy do kurczaka po węgiersku lub inna ulubiona do drobiu
  • olej do smażenia

Kotlety siekane z piersi kurczaka – jak zrobić?

  1. 1. Filet z kurczaka pokroić w drobną kostkę, skropić oliwą i przyprawić solą, pieprzem i przyprawą do drobiu, dokładnie wymieszać. Pieczarki obrać ze skórki i posiekać w kosteczkę, to samo z papryką i serem, wszystko wrzucić do jednej miski, dodać szczypiorek.
  2. 2. Sól i pieprz do smaku, wbić jajka, wlać śmietanę i wsypać mączkę, całość dokładnie wymieszać i wstawić do lodówki na 1-2 godz.
  3. 3. Mięso nabieramy łyżką od lodów i kładziemy na patelnię na rozgrzany olej.
  4. 4. Smażymy kotleciki z obu stron na złoty kolor. Patelnie pod czas smażenia przykryć deklem.

Słowa kluczowe: kotlet królewski

Kotlety Siekane z Piersi Kurczaka – dodatkowe informacje

Szczypiorek można zastąpić pietruszką,śmietanę majonezem,oraz można dodać ulubione dodatki i za każdym razem cieszyć się innym smakiem.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Kotlety schabowe zawijane z pieczarkami
Następny przepis: Kotlety słoneczne

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode