Kotlety Siekane z Piersi Kurczaka
Zapraszamy do skosztowania wyjątkowego dania – Kotletów Siekanych z Piersi Kurczaka. To przepis na kotlety, które swoją znakomitość zawdzięczają drobiowemu mięsu najwyższej jakości, stając się zdrowszą alternatywą dla popularnych kotletów schabowych. Dzięki niemu danie to uzyskuje niebywały smak i lekkość. Jest to danie, które urakuje zarówno doświadczonym miłośnikom kuchni, jak i tym, którzy dopiero rozpoczynają swoją przygodę z gotowaniem. Kotlety Siekane z Piersi Kurczaka to prawdziwy kotlet królewski na Waszym stole, który zaskoczy najbardziej wymagających smakoszy swoją prostotą i wyrafinowanym smakiem.
admin
Składniki:
- 15 sztuk
- 1 podwójny filet z kurczaka (500-600 g)
- 100 g pieczarek
- pół papryki czerwonej
- 150 g żółtego sera
- posiekany szczypiorek – spora garść
- 2 jajka L
- 4 łyżki kwaśnej śmietany
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- sól i pieprz do smaku
- łyżeczka przyprawy do kurczaka po węgiersku lub inna ulubiona do drobiu
- olej do smażenia
Kotlety siekane z piersi kurczaka – jak zrobić?
- 1. Filet z kurczaka pokroić w drobną kostkę, skropić oliwą i przyprawić solą, pieprzem i przyprawą do drobiu, dokładnie wymieszać. Pieczarki obrać ze skórki i posiekać w kosteczkę, to samo z papryką i serem, wszystko wrzucić do jednej miski, dodać szczypiorek.
- 2. Sól i pieprz do smaku, wbić jajka, wlać śmietanę i wsypać mączkę, całość dokładnie wymieszać i wstawić do lodówki na 1-2 godz.
- 3. Mięso nabieramy łyżką od lodów i kładziemy na patelnię na rozgrzany olej.
- 4. Smażymy kotleciki z obu stron na złoty kolor. Patelnie pod czas smażenia przykryć deklem.
Słowa kluczowe: kotlet królewski
Kotlety Siekane z Piersi Kurczaka – dodatkowe informacje
Szczypiorek można zastąpić pietruszką,śmietanę majonezem,oraz można dodać ulubione dodatki i za każdym razem cieszyć się innym smakiem.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Kotlety schabowe zawijane z pieczarkami
Następny przepis: Kotlety słoneczne