Kotlety mielone z sarny

Kotlety mielone z sarny

Zapraszamy do wypróbowania przepisu na niezwykłe kotlety mielone z sarny. To smakowita alternatywa dla tradycyjnych mięsnych kotletów, które z pewnością zaskoczą i zadowolą podniebienia nawet najbardziej wymagających gości. Sarnina, choć rzadziej używana w codziennej kuchni, jest mięsem o wyjątkowo delikatnym i subtelnym smaku, który podkreślą zastosowane w przepisie przyprawy. Wybierając ten przepis, zaskoczymy nie tylko swoich bliskich, ale też siebie samych, odkrywając jak smaczna i nieoczywista może być kuchnia myśliwska. Przygotowanie kotletów z sarniny to idealna propozycja na wyjątkowy obiad, obfitujący w nowe doznania kulinarne.

Składniki:

  • 50 dag mięsa z sarniny (może być łopatka, szynka lub kawałki)
  • 1 średnia cebula
  • 3 łyżki jasnej kaszki orkiszowej
  • 3 jajka
  • 3 łyżki oleju o neutralnym smaku
  • sól i pieprz
  • masło klarowane lub smalec gęsi do smażenia

Kotlety mielone z sarny – jak zrobić?

  1. Mięso, cebulę zemleć w maszynce do mięsa. Do mielonego mięsa dodajemy olej, kaszkę orkiszową, jajka.
  2. Doprawiamy solą oraz pieprzem, krótko mieszamy na jednolitą masę.
  3. Formujemy kotlety i panierujemy w tartej bułce.
  4. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu, tak by mięso delikatnie skwierczało (po około 5 minut z każdej strony).
  5. Podajemy np. z kaszą gryczaną i buraczkami.

keywords: kotlety z sarniny

Kotlety mielone z sarny – dodatkowe informacje

Kaszkę orkiszową można zastąpić pszenną bułką namoczoną w mleku i odciśniętą. Kotlety z sarniny dobrze smakują również na zimno.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Kotlety mielone z gotowanego mięsa
Następny przepis: Kotlety rybne z dodatkiem mięsa wieprzowego

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode