Kotlety mielone z sarny
Zapraszamy do wypróbowania przepisu na niezwykłe kotlety mielone z sarny. To smakowita alternatywa dla tradycyjnych mięsnych kotletów, które z pewnością zaskoczą i zadowolą podniebienia nawet najbardziej wymagających gości. Sarnina, choć rzadziej używana w codziennej kuchni, jest mięsem o wyjątkowo delikatnym i subtelnym smaku, który podkreślą zastosowane w przepisie przyprawy. Wybierając ten przepis, zaskoczymy nie tylko swoich bliskich, ale też siebie samych, odkrywając jak smaczna i nieoczywista może być kuchnia myśliwska. Przygotowanie kotletów z sarniny to idealna propozycja na wyjątkowy obiad, obfitujący w nowe doznania kulinarne.
admin
Składniki:
- 50 dag mięsa z sarniny (może być łopatka, szynka lub kawałki)
- 1 średnia cebula
- 3 łyżki jasnej kaszki orkiszowej
- 3 jajka
- 3 łyżki oleju o neutralnym smaku
- sól i pieprz
- masło klarowane lub smalec gęsi do smażenia
Kotlety mielone z sarny – jak zrobić?
- Mięso, cebulę zemleć w maszynce do mięsa. Do mielonego mięsa dodajemy olej, kaszkę orkiszową, jajka.
- Doprawiamy solą oraz pieprzem, krótko mieszamy na jednolitą masę.
- Formujemy kotlety i panierujemy w tartej bułce.
- Smażymy na rozgrzanym tłuszczu, tak by mięso delikatnie skwierczało (po około 5 minut z każdej strony).
- Podajemy np. z kaszą gryczaną i buraczkami.
keywords: kotlety z sarniny
Kotlety mielone z sarny – dodatkowe informacje
Kaszkę orkiszową można zastąpić pszenną bułką namoczoną w mleku i odciśniętą. Kotlety z sarniny dobrze smakują również na zimno.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Kotlety mielone z gotowanego mięsa
Następny przepis: Kotlety rybne z dodatkiem mięsa wieprzowego