Kotlety gryczane z fetą
Kotlety gryczane z fetą są doskonałe na zdrowy i satysfakcjonujący obiad dla każdego. Inspiracją do ich stworzenia jest tradycyjna kuchnia śródziemnomorska, która zachwyca obfitymi smakami i aromatami. Główny składnik to kasza gryczana, będąca bogatym źródłem białka i błonnika. Feta, z jej słonym i kremsowym smakiem, tworzy wspaniały kontrast dla ziarnistych, lekko orzechowych kotletów. Dodatek fety do kotletów gryczanych wprowadza zaskakujący wręcz element, który ożywia danie i dodaje mu charakteru. Jeśli poszukujesz zdrowego, sycącego posiłku, Kotlety gryczane z fetą, to świetna propozycja.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 200 g kaszy gryczanej
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 550 ml wody
- 200 g fety
- 2 łyżki startego żółtego sera
- 1 jajko
- 1 duża szczypta świeżo zmielonej gałki muszkatołowej
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Kotlety gryczane z fetą – jak zrobić?
-
1.
Cebulę pokrój w kostkę, czosnek na drobno. W garnku rozgrzej 2 łyżki oleju, wrzuć cebulę, zeszklij ją, dorzuć czosnek, przesmaż krótko. Wsyp kaszę i smaż ją do 8 minut, ciągle mieszając. Wlej wodę, dodaj odrobinę soli i gotuj na małym ogniu ok. 15-20 minut, co jakiś czas mieszając. Po ugotowaniu, kaszę pozostaw do lekkiego ostygnięcia. -
2.
Do letniej kaszy wkrusz fetę i wymieszaj, dodaj żółty ser, jajko, gałkę muszkatołową, pieprz i szczyptę soli (feta jest słona więc łatwo kotlety przesolić). Uformuj płaskie kotleciki i smaż na rozgrzanym oleju ok. 2-3 minuty na każdą stronę. Wykładaj na ręcznik papierowy, żeby odsączyć nadmiar tłuszczu.
Kotlety gryczane z fetą – dodatkowe informacje
Kotlety gryczane z fetą można podawać ze szpinakiem, sosem grzybowym, surówkami. Z podanych składników otrzymamy ok. 23 kotlety.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Kotlety grubo mielone duszone w cebuli
Następny przepis: Kotlety jajeczne z kaszą jaglaną i warzywami