Kotlety grubo mielone duszone w cebuli

Kotlety grubo mielone duszone w cebuli

Jeśli szukasz smacznej, domowej potrawy na obiad, przepis na kotlety grubo mielone duszone w cebuli będzie idealnym wyborem. To pyszne danie, które z pewnością przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom tradycyjnej, polskiej kuchni. Istnieje wiele wariantów kotletów mielonych, ale połączenie mięsnej soczystości kotletów z delikatnością duszonej cebuli tworzą niezapomniane połączenie smaków. Niezależnie od tego czy lubisz cebulę w swoich kotletach, czy wolisz mielone bez cebuli, ten przepis jest na tyle uniwersalny, że możesz go dostosować do swoich upodobań. Pamiętaj jednak, że to właśnie cebula duszona nadaje kotletom wyjątkowego charakteru i aromatu.

Składniki:

  • ½ kg mięsa z łopatki
  • 3 średnie cebule
  • 1 duże jajko
  • Olej do smażenia
  • Sól, pieprz do smaku
  • Mąka do obtoczenia kotletów

Kotlety grubo mielone duszone w cebuli – jak zrobić?

  1. Cebulę pokroić w piórka, delikatnie oprószyć solą, odstawić.
  2. Mięso przepuścić przez maszynkę z grubym sitkiem. Do miski przełożyć mięso, dodać jajko, sól, pieprz do smaku, wymieszać na jednolitą masę, uformować wilgotnymi rękami średniej wielkości kule. Obtoczyć w mące, obsmażyć na rozgrzanym oleju na rumiany kolor ze wszystkich stron.
  3. Naczynie żaroodporne natłuścić dobrze olejem, przełożyć cebulę, ułożyć kotlety.
  4. Wstawić do nagrzanego piekarnika do temp. 160 stopni i dusić przez 40 minut w tej temp.

Słowa kluczowe: kotlety mielone z duszoną cebulą, kotlety mielone bez cebuli, mielone bez cebuli

xxxx – dodatkowe informacje

1. Do cebuli można dodać pomidora pokrojonego w cienkie plasterki.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Kotlety jaglane
Następny przepis: Kotlety gryczane z fetą

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode