Kotlet schabowy z ananasem i żurawiną
Wprowadź odrobinę egzotyki do swojego stołu z naszym przepisem na kotlet schabowy z ananasem i żurawiną. Ten wyśmienity dół z polskiego rodzynków z nutą tropikalnego wyszukanego smaku, połączy tradycyjną polską kuchnię z egzotycznym powiewem. Soczysty schab, słodko-kwasowe żurawiny i egzotyczny ananas tworzą unikalne połączenie smaków. Zaletą tego dnia są bogate aromaty i różnorodność składaników, które uzupełniają się wzajemnie, tworząc niepowtarzalną kompozycję. Jego wyrafinowany smak zadowoli nawet najbardziej wymagające podniebienia. Idealny na obiad w niedzielę, spotkanie z rodziną lub romantyczną kolację.
admin
Składniki:
- 4 plastry schabu
- 4 plastry ananasa
- 4 łyżeczki żurawiny
- 4 łyżki startego sera żółtego
- sól, pieprz do smaku
- 1 jajko
- mąka i bułka tarta do panierowania
- olej do smażenia
Kotlet schabowy z ananasem i żurawiną – jak zrobić?
- Lekko rozbić plastry schabu, posypać solą i pieprzem z obu stron.
- Panierować w mące, jajku i bułce tartej.
- Usmażyć kotlety na złoty kolor na rozgrzanym oleju.
- Kotlety ułożyć na blaszce do pieczenia i posypać każdy łyżką sera żółtego.
- Na ser położyć plaster ananasa, a do środka włożyć po łyżeczce żurawiny.
- Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 200 st.C przez 2-3 minuty, do rozpuszczenia sera.
Porady – Kotlet schabowy z ananasem i żurawiną
Zamiast żurawiny można użyć borówki do mięsa.