Kotlet panierowany z żurawiną
Podbij wyjątkowe smaki włoskiej kuchni, przygotowując nasz rozkoszny kotlet rzymski! Ten wyborny przepis będący pochodną klasycznego kotleta schabowego, wyróżniają jednak niepowtarzalne dodatki jak panierka o chrupiącym posmaku oraz sos żurawinowy, dodający nieco słodkawego, ale i pikantnego akcentu. Kotlet panierowany z żurawiną to danie, które łączy w sobie elementy tradycyjnej, polskiej kuchni z unikalnym smakiem kuchni włoskiej. Ten przepis na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom mięsnych dań. Za jego pomocą możemy z łatwością wprowadzić do naszego menu odrobinę śródziemnomorskiej egzotyki.
admin
Składniki:
- 5 plastrów mięsa wieprzowego/pierś z kurczaka (u mnie polędwica wieprzowa)
- papryka słodka
- czosnek granulowany
- sól, pieprz
- olej do smażenia
- Panierka:
- 1 jajko + 2 łyżki mleka
- mąka pszenna
- bułka tarta
- Dodatkowo:
- żurawina w słoiczku
Kotlet panierowany z żurawiną – jak zrobić?
- Mięso umyć, osuszyć i rozbić tłuczkiem do mięsa (nie za cienko).
- Każdy kawałek natrzeć przyprawami, a następnie obtoczyć w mące, jajku (rozmieszanym z mlekiem) i bułce tartej.
- Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron (nie żałować tłuszczu). (Czas smażenia zależy od grubości kotletów.)
- Gotowe kotlety odsączyć z nadmiaru tłuszczu (na ręczniku kuchennym).
- Podawać z ulubionymi dodatkami i żurawiną.
Słowa kluczowe: kotlet rzymski przepis
Kotlet panierowany z żurawiną – dodatkowe informacje
Możecie użyć dowolnego mięsa wieprzowego lub piersi z kurczaka – takiego, które lubicie najbardziej. Przyprawy to również rzecz gustu.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Kotleciki z mortadeli w cieście biszkoptowym
Następny przepis: Kotlet po parysku