Kotleciki z mortadeli w cieście biszkoptowym
Poznaj niecodzienny przepis, który ożywi smak tradycyjnej mortadeli. Kotleciki z mortadeli w cieście biszkoptowym to oryginalne połączenie, które zaskoczy Twoich gości swoją niebanalnością. Wyróżnia się subtelnością smaku, a jednocześnie prostotą wykonania. Idealnie sprawdzi się jako przystawka na różnego rodzaju imprezy lub jako ciekawa alternatywa dla codziennego obiadu. Z pewnością zadowoli wszystkich miłośników eksperymentów kulinarncyh i nie tylko. Pamiętaj, że mortadela w cieście to danie, które można dowolnie modyfikować, dodając ulubione przyprawy czy dodatki. Odkryj nową stronę tradycyjnej wędliny!
admin
Składniki:
- 250 g kiełbasy mortadeli
- 2 łyżki mąki do obsypania
- Ciasto biszkoptowe:
- 2 czubate łyżki mąki pszennej, przesianej
- 1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 jajka
- 1/2 łyżeczki soli
- szczypta gałki muszkatołowej
- olej rzepakowy lub masło klarowane – do smażenia
Kotleciki z mortadeli w cieście biszkoptowym – jak zrobić?
- Mortadelę kroimy na cienkie plastry.
- Obsypujemy ją z obu stron mąką.
- Przygotowanie ciasta biszkoptowego:
Ubijamy białka z solą na sztywną pianę . Wsypujemy gałkę muszkatołową.
Dodajemy żółtka. Wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy. - Na patelni rozgrzewamy olej.
Każdy plasterek mortadeli moczymy w cieście biszkoptowym z obu stron.
Smażymy na rozgrzanym tłuszczu na małym ogniu. - Przewracamy na drugą stronę.
Usmażone kotleciki zdejmujemy z patelni. - Kotleciki z mortadeli podajemy na gorąco do ziemniaczków i kiszonego ogórka, albo na zimno z dowolną warzywną surówką.
- Smacznego 😉
Porady – dodatkowe informacje
Z tej porcji wychodzi 6 kotlecików. Kroimy cienko mortadelę, bo urośnie w cieście biszkoptowym.
Smaczna propozycja na obiad, czy kolację, także dla dzieci, osób starszych.
Danie syte, delikatne, smaczne i tanie. Łatwe w wykonaniu.
Możemy w taki sposób usmażyć inną grubą kiełbaskę.
Ciasto dla dzieci może nie zawierać gałki i mniej soli.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Kotleciki z leśnych grzybów
Następny przepis: Kotlet panierowany z żurawiną