Kotleciki z kalafiora z pieczarkami i serem
Jeżeli szukasz inspiracji na zdrowe, wegetariańskie danie, to przepis na kotleciki z kalafiora z pieczarkami i serem jest idealnym rozwiązaniem. Znakomicie smakuje i jest pełne białka oraz warzywnych błonnika. Można go podać na obiad, kolację, czy jako przekąskę dla najmłodszych. Kalafior dostarcza niezbędnych do zdrowia witamin i składników mineralnych, a pieczarki wzbogacają danie o lekko orzechowy smak. Wszystko to jest idealnie połączone z aromatem roztopionego sera. Przepis na kotleciki z kalafiora i pieczarek jest proste w wykonaniu, ale efekt końcowy na pewno zachwyci każdego.
admin
Składniki:
- 1 średni kalafior
- 20 dag pieczarek
- 15 dag żółtego sera
- 3-4 duże łyżki ketchupu
- 1 mała czerstwa bułka
- 200 ml mleka lub wody
- 1 cebula
- sól, pieprz
- bułka tarta
- 2 łyżki masła
- olej
Kotleciki z kalafiora z pieczarkami i serem – jak zrobić?
- Kalafior ugotować i odstawić na parę minut do wystygnięcia. Pieczarki i cebulę obrać i drobno pokroić. Pokrojone pieczarki i cebulę podsmażyć na maśle. Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Bułkę namoczyć w mleku lub wodzie. Ostudzony kalafior pognieść widelcem na jednolitą masę, dodać przesmażone pieczarki i cebulkę, starty żółty ser i odciśniętą bułkę. Wszystko doprawić solą, pieprzem i ketchupem. Dokładnie wymieszać.
- Formować kotleciki i obtaczać w bułce tartej.
- Smażyć na rozgrzanym oleju do momentu zarumienienia się.
Kotleciki z kalafiora z pieczarkami i serem – dodatkowe informacje
Jeśli masa będzie zbyt rzadka i nie będą się kleiły kotleciki, można dosypać trochę bułki tartej do masy kalafiorowej.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Kotleciki z kalafiora i marchewki
Następny przepis: Kotleciki z kaszy jaglanej i warzyw