Kotleciki z kalafiora z pieczarkami i serem

Kotleciki z kalafiora z pieczarkami i serem

Jeżeli szukasz inspiracji na zdrowe, wegetariańskie danie, to przepis na kotleciki z kalafiora z pieczarkami i serem jest idealnym rozwiązaniem. Znakomicie smakuje i jest pełne białka oraz warzywnych błonnika. Można go podać na obiad, kolację, czy jako przekąskę dla najmłodszych. Kalafior dostarcza niezbędnych do zdrowia witamin i składników mineralnych, a pieczarki wzbogacają danie o lekko orzechowy smak. Wszystko to jest idealnie połączone z aromatem roztopionego sera. Przepis na kotleciki z kalafiora i pieczarek jest proste w wykonaniu, ale efekt końcowy na pewno zachwyci każdego.

Składniki:

  • 1 średni kalafior
  • 20 dag pieczarek
  • 15 dag żółtego sera
  • 3-4 duże łyżki ketchupu
  • 1 mała czerstwa bułka
  • 200 ml mleka lub wody
  • 1 cebula
  • sól, pieprz
  • bułka tarta
  • 2 łyżki masła
  • olej

Kotleciki z kalafiora z pieczarkami i serem – jak zrobić?

  1. Kalafior ugotować i odstawić na parę minut do wystygnięcia. Pieczarki i cebulę obrać i drobno pokroić. Pokrojone pieczarki i cebulę podsmażyć na maśle. Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Bułkę namoczyć w mleku lub wodzie. Ostudzony kalafior pognieść widelcem na jednolitą masę, dodać przesmażone pieczarki i cebulkę, starty żółty ser i odciśniętą bułkę. Wszystko doprawić solą, pieprzem i ketchupem. Dokładnie wymieszać.
  2. Formować kotleciki i obtaczać w bułce tartej.
  3. Smażyć na rozgrzanym oleju do momentu zarumienienia się.

Kotleciki z kalafiora z pieczarkami i serem – dodatkowe informacje

Jeśli masa będzie zbyt rzadka i nie będą się kleiły kotleciki, można dosypać trochę bułki tartej do masy kalafiorowej.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Kotleciki z kalafiora i marchewki
Następny przepis: Kotleciki z kaszy jaglanej i warzyw

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode