Kotleciki z kaszy jaglanej i warzyw
Kotleciki z kaszy jaglanej z warzywami to niezwykle smaczne i zdrowe danie, które z pewnością przypadnie do gustu zarówno wegetarianom, jak i miłośnikom mięsa. Kasza jaglana, używana do ich przygotowania, jest bogatym źródłem błonnika, a także korzystnie wpływa na nasz układ pokarmowy. Dodatek warzyw sprawia, że potrawa jest nie tylko zdrowa, ale także kolorowa i apetyczna. Kotleciki z kaszy jaglanej z warzywami to idealny pomysł na obiad czy kolację, a także propozycja na danie do szkoły czy pracy. Przygotowanie ich nie jest skomplikowane, a wynik końcowy na pewno Was zachwyci.
admin
Składniki:
- pół szklanki kaszy jaglanej
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- 1 jajko
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżeczka suszonego koperku
- kilka łyżek bułki tartej
- olej do smażenia
Kotleciki z kaszy jaglanej i warzyw – jak zrobić?
- Kaszę jaglaną płuczemy w zimnej wodzie, dokładnie osączamy na sicie, następnie przekładamy do garnka, zalewamy gorącą wodą i gotujemy do miękkości i wchłonięcia całego płynu. Studzimy.
Warzywa obieramy, myjemy i gotujemy do miękkości. Odcedzamy, studzimy i ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Do kaszy dajemy warzywa, koperek, wbijamy jajko, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. - Z masy formujemy okrągłe kotleciki i otaczamy w bułce tartej.
- Uformowane kotleciki wkładamy do lodówki na kilka minut do stężenia.
- Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy kotleciki po kilka minut z każdej strony do zrumienienia.
- Usmażone kotleciki osączamy na papierowym ręczniku i podajemy.
Kotleciki z kaszy jaglanej i warzyw – dodatkowe informacje
Z przepisu wyszło mi 6 kotlecików.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Kotleciki z kalafiora z pieczarkami i serem
Następny przepis: Kotleciki z mięsa mielonego i ryżu