Kotleciki z kaszy jaglanej i warzyw

Kotleciki z kaszy jaglanej i warzyw

Kotleciki z kaszy jaglanej z warzywami to niezwykle smaczne i zdrowe danie, które z pewnością przypadnie do gustu zarówno wegetarianom, jak i miłośnikom mięsa. Kasza jaglana, używana do ich przygotowania, jest bogatym źródłem błonnika, a także korzystnie wpływa na nasz układ pokarmowy. Dodatek warzyw sprawia, że potrawa jest nie tylko zdrowa, ale także kolorowa i apetyczna. Kotleciki z kaszy jaglanej z warzywami to idealny pomysł na obiad czy kolację, a także propozycja na danie do szkoły czy pracy. Przygotowanie ich nie jest skomplikowane, a wynik końcowy na pewno Was zachwyci.

Składniki:

  • pół szklanki kaszy jaglanej
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 1 jajko
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka suszonego koperku
  • kilka łyżek bułki tartej
  • olej do smażenia

Kotleciki z kaszy jaglanej i warzyw – jak zrobić?

  1. Kaszę jaglaną płuczemy w zimnej wodzie, dokładnie osączamy na sicie, następnie przekładamy do garnka, zalewamy gorącą wodą i gotujemy do miękkości i wchłonięcia całego płynu. Studzimy.
    Warzywa obieramy, myjemy i gotujemy do miękkości. Odcedzamy, studzimy i ścieramy na tarce o dużych oczkach.
    Do kaszy dajemy warzywa, koperek, wbijamy jajko, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy.
  2. Z masy formujemy okrągłe kotleciki i otaczamy w bułce tartej.
  3. Uformowane kotleciki wkładamy do lodówki na kilka minut do stężenia.
  4. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy kotleciki po kilka minut z każdej strony do zrumienienia.
  5. Usmażone kotleciki osączamy na papierowym ręczniku i podajemy.

Kotleciki z kaszy jaglanej i warzyw – dodatkowe informacje

Z przepisu wyszło mi 6 kotlecików.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Kotleciki z kalafiora z pieczarkami i serem
Następny przepis: Kotleciki z mięsa mielonego i ryżu

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode