kotleciki drobiowo-warzywne
Wyjątkowa propozycja na obiad lub kolację – kotleciki drobiowo-warzywne. Kompozycja zdrowych i aromatycznych składników, taka jak kurczak, bowiem stanowi podstawę tego przepisu, a dodatek różnych warzyw pozwoli na pełne zadowolenie z każdego kęsa. To danie jest nie tylko pełne niezwykłych smaków, ale również dedykowane dla osób dbających o zdrową dietę. Prosty sposób przygotowania sprawia, że jest to idealny pomysł na szybki, domowy obiad. Kotleciki drobiowo-warzywne to alternatywa dla tradycyjnych mielonych kotletów, odkrywająca nową perspektywę dla miłośników drobiu. Wypróbuj i zaskocz swoich bliskich tym niesamowitym daniem.
admin
Składniki:
- 3 filety z kurczaka
- 1 papryka czerwona
- 1 pęczek koperku
- 2 łyżki natki pietruszki
- 5-6 różyczek brokuła
- 2 łyżki słonecznika
- 1 średnia cebula
- 1 ząbek czosnku
- 2 jaja
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- 4 łyżki oleju
- sol, pieprz, maga
Kotleciki drobiowo-warzywne – jak zrobić?
-
Piersi z kurczaka kroimy w jak najdrobniejszą kostkę.
Koperek i natkę siekamy.
Paprykę kroimy w drobną kostkę.
Brokuła gotujemy, studzimy i kroimy na drobne części.
Cebulę i czosnek siekamy drobno. - Do wymienionych składników dodajemy jaja, olej, mąkę i słonecznik. Przyprawiamy. Dokładnie mieszamy.
- Na rozgrzanej patelni smażymy masy, nakładając łyżkę ciasta z obu stron do uzyskania rumianego koloru. Podajemy z ziemniakami i surówką.
kotleciki drobiowo-warzywne – dodatkowe informacje
Do kotlecików można dodać inne warzywa, np. kukurydzę, por, groszek.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Kotleciki drobiowe z cukinią i żółtym serem
Następny przepis: Kotleciki drobiowe z piekarnika