Kotleciki drobiowe z piekarnika
Pyszne i zdrowe kotleciki drobiowe z piekarnika to doskonały pomysł na obiad dla całej rodziny. Niewątpliwym atutem tego dania jest jego prostota, a jednocześnie różnorodność smaków, które możemy uzyskać dzięki różnym dodatkom. Najważniejsze, że kotlety drobiowe pieczone w piekarniku są znacznie lżejsze i zdrowsze od tradycyjnych kotletów smażonych na patelni. Zamiast nadmiaru tłuszczu, dostajemy dużą dawkę białka z mięsa drobiowego. To danie z pewnością przypadnie do gustu zarówno miłośnikom zdrowego odżywiania, jak i tym, którzy cenią sobie dobrą kuchnię.
Do zrobienia tych pysznych kotletów drobiowych potrzebujesz tylko kilku składników.
admin
Do zrobienia tych pysznych kotletów drobiowych potrzebujesz tylko kilku składników.
Składniki:
- 2 filety z kurczaka
- 15 dkg pieczarek + łyżka masła
- 1 papryka żółta
- 15-20 dkg sera żółtego
- 2 jajka
- mały kubek jogurtu greckiego
- 3-4 łyżki mąki pszennej
- zioła: bazylia, oregano, zioła prowansalskie
- sól + pieprz
Kotleciki drobiowe z piekarnika – jak zrobić?
-
Fileta umyć, oczyścić z błon i pokroić w paski lub kostkę.
Pieczarki umyć i delikatnie podsmażyć.
Paprykę pokroić w kostkę. -
W misce rozmieszać jajka z jogurtem, mąką, przyprawami i ziołami.
Dodać mięso, wystudzone pieczarki i paprykę.
Ser żółty zetrzeć na grubych oczkach i wymieszać całość. -
Na blachę lub formę wyłożyć papier do pieczenia.
Nakładać łyżką ciasto formując kotleciki.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 20-30 minut w temp. 190 stopni.
Kotleciki drobiowe z piekarnika – dodatkowe informacje
Mięso można wcześniej podsmażyć, kotleciki wcześniej się upieką.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: kotleciki drobiowo-warzywne
Następny przepis: Kotleciki fantazyjne z piersią kurczaka