Kotleciki drobiowe z piekarnika

Kotleciki drobiowe z piekarnika

Pyszne i zdrowe kotleciki drobiowe z piekarnika to doskonały pomysł na obiad dla całej rodziny. Niewątpliwym atutem tego dania jest jego prostota, a jednocześnie różnorodność smaków, które możemy uzyskać dzięki różnym dodatkom. Najważniejsze, że kotlety drobiowe pieczone w piekarniku są znacznie lżejsze i zdrowsze od tradycyjnych kotletów smażonych na patelni. Zamiast nadmiaru tłuszczu, dostajemy dużą dawkę białka z mięsa drobiowego. To danie z pewnością przypadnie do gustu zarówno miłośnikom zdrowego odżywiania, jak i tym, którzy cenią sobie dobrą kuchnię.
Do zrobienia tych pysznych kotletów drobiowych potrzebujesz tylko kilku składników.

Składniki:

  • 2 filety z kurczaka
  • 15 dkg pieczarek + łyżka masła
  • 1 papryka żółta
  • 15-20 dkg sera żółtego
  • 2 jajka
  • mały kubek jogurtu greckiego
  • 3-4 łyżki mąki pszennej
  • zioła: bazylia, oregano, zioła prowansalskie
  • sól + pieprz

Kotleciki drobiowe z piekarnika – jak zrobić?

  1. Fileta umyć, oczyścić z błon i pokroić w paski lub kostkę.
    Pieczarki umyć i delikatnie podsmażyć.
    Paprykę pokroić w kostkę.
  2. W misce rozmieszać jajka z jogurtem, mąką, przyprawami i ziołami.
    Dodać mięso, wystudzone pieczarki i paprykę.
    Ser żółty zetrzeć na grubych oczkach i wymieszać całość.
  3. Na blachę lub formę wyłożyć papier do pieczenia.
    Nakładać łyżką ciasto formując kotleciki.
    Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 20-30 minut w temp. 190 stopni.

Kotleciki drobiowe z piekarnika – dodatkowe informacje

Mięso można wcześniej podsmażyć, kotleciki wcześniej się upieką.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: kotleciki drobiowo-warzywne
Następny przepis: Kotleciki fantazyjne z piersią kurczaka

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode