Kotleciki drobiowe z cukinią i żółtym serem

Kotleciki drobiowe z cukinią i żółtym serem

Przepis na kotleciki drobiowe z cukinią i żółtym serem to propozycja niebanalnego, domowego obiadu. Cukinia sprawia, że kotlety są lekkie, soczyste i aromatyczne, a dojrzały żółty ser dodaje im wyjątkowego smaku. Kotleciki drobiowe z cukinią i żółtym serem to doskonałe połączenie zdrowych składników, które cieszą podniebienie. Idealne na rodzinny obiad lub jako propozycja na ciepły posiłek dla znajomych. Przepis jest prosty w wykonaniu, a rezultat na pewno zachwyci smakoszy domowej kuchni. Kotleciki drobiowe z cukinią i żółtym serem to propozycja dla wszystkich, którzy szukają nowych kulinarnych inspiracji.

Składniki:

  • 2 filety z kurczaka (500 g)
  • 1,5 małej cukinii
  • 150 g startego żółtego sera
  • 1 jajko
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki mąki
  • 2 ząbki czosnku
  • przyprawa do kurczaka
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia

Kotleciki drobiowe z cukinią i żółtym serem – jak zrobić?

  1. Piersi z kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w niewielką kostkę. Obsypać niewielką ilością przyprawy do kurczaka, wymieszać.
  2. Cukinię obrać, zetrzeć na dużych oczkach tarki i delikatnie osolić. Odstawić na 10 minut, by puściła sok. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę.
  3. Cukinię odcisnąć, przełożyć razem z serem do mięsa. Dodać jajko, majonez, mąkę, czosnek, pieprz i sól. Wymieszać i ewentualnie ponownie doprawić.

    Kotleciki nakładać łyżką i smażyć z obu stron na złoty kolor.

Kotleciki drobiowe z cukinią i żółtym serem – dodatkowe informacje

Przed przewróceniem kotleta na drugą stronę należy dobrze go zrumienić – wtedy mamy pewność, że przy odwracaniu nie rozpadnie się. Cukinię możemy również zetrzeć ze skórką.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Kotleciki drobiowe z majonezem
Następny przepis: kotleciki drobiowo-warzywne

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode