KOSTKA ŻURAWINOWA Z ŚMIETANĄ I BIAŁĄ CZEKOLADĄ

KOSTKA ŻURAWINOWA Z ŚMIETANĄ I BIAŁĄ CZEKOLADĄ

Cieszcie się magią świąt, delektując się słodkim przysmakiem, który łączy w sobie świeżość żurawiny, kremowość białej czekolady i miękkość śmietany decor up. Kostka żurawinowa z śmietaną i białą czekoladą to wyjątkowy deser, którego smak zapada w pamięć na długo. Wykonany z prostych składników, zaskakuje swoją wyrafinowaną prostotą. Idealnie sprawdza się jako deser na zakończenie świątecznego obiadu, ale także jako słodka przekąska na co dzień. Ta przepyszna kostka to czysta rozkosz dla podniebienia, która z pewnością zachwyci każdego łakocie. Zacznijmy więc od podstaw, aby stworzyć to małe, słodkie arcydzieło.

Składniki:

  • Biszkopt:
  • 3 jaja
  • 3 łyżki mąki
  • 3 łyżki cukru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Masa żurawinowa:
  • 3/4 szkl. żurawiny ze słoika
  • 500 ml śmietany do deserów (DECOR UP 1L)
  • Masa śmietanowa z białą czekoladą:
  • 2 białe czekolady
  • 500 ml śmietany do deserów

Kostka żurawinowa z śmietaną i białą czekoladą – jak zrobić?

  1. 1. Biszkopt:
    • Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier.
    • Dodać żółtka, zmiksować.
    • Dodać mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia, delikatnie połączyć.
    • Wylać do blaszki (15×25 cm), wyłożonej papierem do pieczenia.
    • Piec około 20 minut w 180 st. C.
    • Wystudzić.
    • Przekroić biszkopt na 2 blaty.
  2. 2. Masa żurawinowa:
    • Śmietanę ubić na sztywno.
    • Żurawinę przetrzeć przez sitko by masa była gładka bez skórek i pestek.
    • Dodać żurawinę do ubitej śmietany.
    • Wyłożyć masę śmietanową z żurawiną na pierwszy blat biszkoptu.
    • Przykryć drugim blatem biszkoptu.
  3. 3. Masa śmietanowa z białą czekoladą:
    • Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej.
    • Kiedy będzie gładka, odstawić do przestygnięcia.
    • Ubijać drugą połowę śmietany na sztywno.
    • Łączyć ubitą śmietanę z białą czekoladą.
    • Wyłożyć masę na wierzch biszkoptu i równo rozprowadzić łyżką.

Porady – dodatkowe informacje

Użyłam śmietany DECOR UP, która jest dobra i powiększa swoją objętość. Kosztuje ok. 8-9 zł za 1 L. Jest lekko słodzona i nadaje się do większości deserów. Co najważniejsze, po dłuższym leżakowaniu ciasta na stole ciasto nie rozjeżdża się. Polecam.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Kostka wiosenna bez pieczenia
Następny przepis: Kostki z manny z musem jeżynowym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode