Kostka wiosenna bez pieczenia

Kostka wiosenna bez pieczenia

Wiosną, kiedy przyroda budzi się do życia, a nasze kubki smakowe pragną świeżości i lekkości, idealnym rozwiązaniem jest przepis na bezpieczną kostkę wiosenną. Ten wyjątkowy deser, pełen sprężystej galaxy, to prawdziwa uczta dla podniebienia. Idealnie komponuje się z popołudniową kawą lub jako lekki deser po obfitym weekendowym obiedzie. Bez dodatku pieczenia, przygotowanie tego dzieła sztuki kulinarnej jest łatwe i przyjemne. Składniki, które potrzebujesz do jego wykonania są łatwo dostępne, a ich połączenie gwarantuje wyjątkowy smak. Spróbuj i przekonaj się, ile radości może przynieść kostka wiosenna.

Składniki:

  • 32-34 herbatniki
  • 500 ml mleka
  • 1 budyń o smaku ajerkoniaku
  • 2 łyżki erytrolu
  • 10 łyżeczek dżemu z czerwonej porzeczki, najlepiej domowego
  • Masa egzotyczna:
  • 250 ml śmietany kremówki
  • 1 puszka mleczka kokosowego
  • 140 g serka waniliowego
  • 2 śmietan-fix
  • 2 łyżki erytrolu
  • Garść winogron
  • Garść miechunki peruwiańskiej

Kostka wiosenna bez pieczenia – jak zrobić?

  1. 1.
    Forma 20*20 cm
    Noc przed przygotowaniem ciasta, wstawić do lodówki puszkę z mleczkiem kokosowym. Formę wyłożyć folią spożywczą lub aluminiową, aby łatwiej było wyjąć ciasto. Ułożyć pierwszą warstwę herbatników.
  2. 2.
    Z odmierzonego mleka odlać 1/2 szklanki, a resztę zagotować z erytrolem. Do pozostawionego mleka dodać proszek budyniowy i wymieszać, następnie wlać do gotującego się mleka. Stale mieszając gotować 2 minuty następnie zdjąć z ognia i wylać na herbatniki, wyrównać i zostawić do ostygnięcia, nałożyć po łyżeczce dżemu w kilku miejscach. Następnie wyłożyć drugą warstwę herbatników, wstawić do lodówki.
  3. 3.
    Masa egzotyczna:
    Kremówkę wstępnie ubić z erytrolem. Z mleczka kokosowego wyjąć stałą część i dodać do śmietany, ubić. Na koniec dodać serek i erytrol i ubić razem na sztywny krem.

Porady – dodatkowe informacje

Owoce umyć, osuszyć i pokroić na małe kawałki (część owoców zostawić do dekoracji).

Na herbatniki nałożyć 2-3 łyżki kremu, rozsmarować. Dać owoce i resztę kremu (2 łyżki odłożyć do dekoracji), wyrównać. Nałożyć ostatnią warstwę herbatników i wstawić do lodówki na całą noc.

Kolejnego dnia pokroić ciasto na kostki i resztą kremu zrobić rozetki na każdej kostce, udekorować owocami. Smacznego.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Kostka pomarańczowa
Następny przepis: KOSTKA ŻURAWINOWA Z ŚMIETANĄ I BIAŁĄ CZEKOLADĄ

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode