Kostka pomarańczowa

Kostka pomarańczowa

Kostka pomarańczowa to pyszne ciasto, które łączy w sobie niepowtarzalny smak świeżych pomarańczy z wyjątkowym chrupieniem ciasta. Dzięki delikatnej masie pomarańczowej, każdy kęs to wybuch owocowych smaków. Perfekcyjne balance między słodyczą a cytrusowym akcentem przynosi prawdziwą ucztę dla podniebienia. Z pewnością, Kostka pomarańczowa zadowoli zarówno miłośników tradycyjnych słodkości, jak i tych, którzy szukają nowych smaków. Pomimo że przepis jest prosty, efekt jest zdumiewający. Jest to wyjątkowe ciasto, które z łatwością stanie się gwiazdą każdej imprezy czy pikniku. Spróbuj sam i przekonaj się, jak pyszne może być ciasto z masą pomarańczową!

Składniki:

  • Blaszka 25×36 cm
  • Biszkopt:
  • 4 jajka
  • 3/4 szkl mąki pszennej
  • 1/4 szkl mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3/4 szkl cukru
  • szczypta soli
  • Masa Budyniowa:
  • 2 budynie śmietankowe bez cukru
  • 3/4 szkl cukru
  • 2 szkl soku z pomarańczy
  • kostka masła lub margaryny 250 g
  • Poncz:
  • sok z pomarańczy
  • parę łyżek ulubionego alkoholu
  • Pianka:
  • 400 ml śmietany 30 %
  • 250 g serka mascarpone
  • 1 galaretka transparentna cytrynowa
  • Polewa:
  • 0,5 kostki masła lub margaryny
  • pół szkl cukru pudru
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 3 łyżki wody
  • parę kropli ekstraktu pomarańczowego

Kostka pomarańczowa – jak zrobić?

  1. Oddzielamy żółtka od białek, do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywno. Dodajemy partiami cukier i miksujemy do momentu rozpuszczenia się cukru. Dodajemy po jednym żółtku, miksujemy do połączenia.
  2. Przesiewamy obie mąki z proszkiem do pieczenia do masy biszkoptu. Delikatnie mieszamy łyżką i przelewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
  3. Wyrównujemy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C. Pieczemy do suchego patyczka przez 25-30 minut.
  4. Wykładamy biszkopt do góry dnem na ściereczkę, ściągamy papier i pozostawiamy do wystygnięcia.
  5. Do garnka wlewamy 1,5 szklanki soku pomarańczowego, wsypujemy cukier. Gdy zacznie się gotować, wlewamy budynie rozrobione w połowie szklanki soku. Mieszamy energicznie, aby się nie przypaliło i nie było grudek. Gdy zacznie bulgotać, ściągamy z ognia i przykrywamy wierzch folią spożywczą. Odstawiamy do przestygnięcia.
  6. Miękkie masło lub margarynę ubijamy na puch. Następnie dodajemy po łyżce budyniu pomarańczowego i miksujemy do połączenia.
  7. Biszkopt nasączamy sokiem z pomarańczy i alkoholem. Następnie wykładamy krem budyniowy i wyrównujemy wierzch.
  8. Śmietanę z serkiem wkładamy na pół godziny do zamrażalnika. Ubijamy razem na sztywno. Następnie wlewamy tężejącą galaretkę rozmieszaną w szklance wrzącej wody, miksujemy do połączenia i wylewamy na masę budyniową. Wyrównujemy wierzch i układamy dostępne herbatniki.
  9. Żelatynę zalewamy wodą. Masło kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do rondelka na mały ogień. Gdy masło się rozpuści, wsypujemy przesiany przez sitko cukier puder i mieszamy do rozpuszczenia. Następnie zdejmujemy z ognia, wlewamy ekstrakt, wsypujemy kakao oraz wrzucamy napęczniałą żelatynę i mieszamy energicznie. Pozostawiamy chwilę do przestygnięcia, a następnie smarujemy herbatniki.
  10. Wstawiamy ciasto do lodówki.

Słowa kluczowe: ciasto z masą pomarańczową

Kostka pomarańczowa – dodatkowe informacje

Polecam również w wersji cytrynowej:
ciasto z masą pomarańczową:
https://www.przyslijprzepis.pl/przepis/ciasto-cytrynowiec-1


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Kostka truskawkowa
Następny przepis: Kostka wiosenna bez pieczenia

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode