Kostka pomarańczowa
Kostka pomarańczowa to pyszne ciasto, które łączy w sobie niepowtarzalny smak świeżych pomarańczy z wyjątkowym chrupieniem ciasta. Dzięki delikatnej masie pomarańczowej, każdy kęs to wybuch owocowych smaków. Perfekcyjne balance między słodyczą a cytrusowym akcentem przynosi prawdziwą ucztę dla podniebienia. Z pewnością, Kostka pomarańczowa zadowoli zarówno miłośników tradycyjnych słodkości, jak i tych, którzy szukają nowych smaków. Pomimo że przepis jest prosty, efekt jest zdumiewający. Jest to wyjątkowe ciasto, które z łatwością stanie się gwiazdą każdej imprezy czy pikniku. Spróbuj sam i przekonaj się, jak pyszne może być ciasto z masą pomarańczową!
admin
Składniki:
- Blaszka 25×36 cm
- Biszkopt:
- 4 jajka
- 3/4 szkl mąki pszennej
- 1/4 szkl mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3/4 szkl cukru
- szczypta soli
- Masa Budyniowa:
- 2 budynie śmietankowe bez cukru
- 3/4 szkl cukru
- 2 szkl soku z pomarańczy
- kostka masła lub margaryny 250 g
- Poncz:
- sok z pomarańczy
- parę łyżek ulubionego alkoholu
- Pianka:
- 400 ml śmietany 30 %
- 250 g serka mascarpone
- 1 galaretka transparentna cytrynowa
- Polewa:
- 0,5 kostki masła lub margaryny
- pół szkl cukru pudru
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka żelatyny
- 3 łyżki wody
- parę kropli ekstraktu pomarańczowego
Kostka pomarańczowa – jak zrobić?
- Oddzielamy żółtka od białek, do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywno. Dodajemy partiami cukier i miksujemy do momentu rozpuszczenia się cukru. Dodajemy po jednym żółtku, miksujemy do połączenia.
- Przesiewamy obie mąki z proszkiem do pieczenia do masy biszkoptu. Delikatnie mieszamy łyżką i przelewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
- Wyrównujemy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C. Pieczemy do suchego patyczka przez 25-30 minut.
- Wykładamy biszkopt do góry dnem na ściereczkę, ściągamy papier i pozostawiamy do wystygnięcia.
- Do garnka wlewamy 1,5 szklanki soku pomarańczowego, wsypujemy cukier. Gdy zacznie się gotować, wlewamy budynie rozrobione w połowie szklanki soku. Mieszamy energicznie, aby się nie przypaliło i nie było grudek. Gdy zacznie bulgotać, ściągamy z ognia i przykrywamy wierzch folią spożywczą. Odstawiamy do przestygnięcia.
- Miękkie masło lub margarynę ubijamy na puch. Następnie dodajemy po łyżce budyniu pomarańczowego i miksujemy do połączenia.
- Biszkopt nasączamy sokiem z pomarańczy i alkoholem. Następnie wykładamy krem budyniowy i wyrównujemy wierzch.
- Śmietanę z serkiem wkładamy na pół godziny do zamrażalnika. Ubijamy razem na sztywno. Następnie wlewamy tężejącą galaretkę rozmieszaną w szklance wrzącej wody, miksujemy do połączenia i wylewamy na masę budyniową. Wyrównujemy wierzch i układamy dostępne herbatniki.
- Żelatynę zalewamy wodą. Masło kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do rondelka na mały ogień. Gdy masło się rozpuści, wsypujemy przesiany przez sitko cukier puder i mieszamy do rozpuszczenia. Następnie zdejmujemy z ognia, wlewamy ekstrakt, wsypujemy kakao oraz wrzucamy napęczniałą żelatynę i mieszamy energicznie. Pozostawiamy chwilę do przestygnięcia, a następnie smarujemy herbatniki.
- Wstawiamy ciasto do lodówki.
Słowa kluczowe: ciasto z masą pomarańczową
Kostka pomarańczowa – dodatkowe informacje
Polecam również w wersji cytrynowej:
ciasto z masą pomarańczową:
https://www.przyslijprzepis.pl/przepis/ciasto-cytrynowiec-1
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Kostka truskawkowa
Następny przepis: Kostka wiosenna bez pieczenia