Kostka truskawkowa

Kostka truskawkowa

Przedstawiamy słodki deser idealny na letnie dni – kostka truskawkowa. To orzeźwiające, lekkie ciasto z wyjątkowym truskawkowym smakiem zachwyci wszystkich miłośników owocowych słodkości. Kostka truskawkowa to doskonała propozycja na rodzinne spotkania, pikniki, a także jako pyszny dodatek do popołudniowej kawy czy herbaty. Pyszność tego deseru tkwi w doskonałej harmonii słodkości biszkoptu, lekkości budyniu i intensywności świeżych truskawek. To prawdziwy rarytas, którym zaskoczysz swoich najbliższych, zachwycając ich smakiem i wyglądem tego niebanalnego wypieku. Kostka truskawkowa to dowód na to, że zadziwiająco proste składniki mogą tworzyć niezapomniane doznania kulinarne.

Składniki:

  • Blaszka 25×36 cm
  • Biszkopt:
  • 8 jajek L
  • szczypta soli
  • pół szkl.oleju
  • 1 szkl.mąki pszennej tortowej
  • 1/3 szkl.mąki ziemniaczanej
  • 1/3 szkl.kakao
  • 1 szkl.cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Krem truskawkowy:
  • 330 ml śmietany kremówki 30 %
  • 250 g serka mascarpone
  • frużelina truskawkowa ( 250 g truskawek, 2 łyżki cukru, 3 łyżeczki żelatyny, 1 łyżka soku z cytryny, 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej rozpuszczona w 1 łyżce wody)
  • Krem śmietankowy:
  • 330 ml śmietany kremówki 30 %
  • 250 g serka mascarpone
  • 2, 3 łyżeczki żelatyny + 1/4 szkl. zimnej wody
  • cukier puder do smaku
  • Galaretka:
  • ok. 500 g truskawek
  • 3 galaretki na 5 szkl. wrzątku

Kostka truskawkowa – jak zrobić?

  1. Biszkopt przygotować najlepiej dzień wcześniej wieczorem. Oddzielić żółtka od białek, do białek dodać szczyptę soli i ubić na sztywno,dodawać partiami cukier, miksować do momentu rozpuszczenia się cukru. Dodawać po jednym żółtku i miksować do połączenia, następnie zmniejszyć obroty miksera i cienką stróżką lać olej, cały czas miksując. Stopniowo dodawać suche składniki, wymieszane razem i przesiane przez sitko 2, 3 razy, zmiksować krótko tylko do połączenia się wszystkich składników. Ciasto wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, wstawić do piekarnika na ok. 40 min. Piec w temp.170 C. Ciasto po upieczeniu od razu odwrócić do góry dnem i wyłożyć na ściereczkę, zdjąć papier, pozostawić do wystygnięcia. Po przestygnięciu ciasto dzielimy na 2 blaty. Żelatynę zalać 1/4 szkl. zimnej wody i odstawić do napęcznienia. Truskawki zasypać cukrem, podgrzewać na średnim ogniu do rozpuszczenia się cukru, wlać sok z cytryny i rozrobioną mączkę ziemniaczaną w wodzie, dobrze wymieszać i zagotować. Zdjąć z palnika, wrzucić napęczniałą żelatynę, dokładnie wymieszać do rozpuszczenia się żelatyny i odstawić do wystygnięcia. Użyłam blendera, żeby rozdrobnić truskawki. Frużelina powinna mieć konsystencję żelu. Śmietankę i serek wrzucić na pół godz. do zamrażalnika, wrzucić do miski i ubić razem na puszysty krem pod koniec ubijania wsypać cukier puder do smaku, oraz tężejącą frużelinę truskawkową, całość zmiksować tylko do połączenia i wyłożyć na spód przepołowionego biszkoptu. Rozsmarować po całości i wyrównać. Wstawić do lodówki. Truskawki umyć i obrać z szypułek, każdą truskawkę przekroić na pół i ułożyć na kremie.
  2. Galaretki rozpuścić w 5 szkl. wrzątku, odstawić do przestygnięcia, tężejące galaretki wylać na truskawki i wstawić do lodówki. Gdy galaretka dobrze ściągnie, można przygotować krem śmietankowy. Śmietankę i serek wrzucić na pół godz. do zamrażalnika, wrzucić do miski i ubić razem na puszysty krem pod koniec ubijania wsypać cukier puder do smaku, oraz napęczniałą żelatynę podgrzaną kilka sekund w mikrofali lub na parze, do płynnej konsystencji (do płynnej żelatyny dać łyżkę kremu i energicznie wymieszać, następnie całość przelać do kremu i krótko zmiksować do połączenia). Gotowy krem wyłożyć na galaretkę z truskawkami, równo rozsmarować, przyłożyć drugi blat biszkoptu, delikatnie dognieść wierzch i wstawić do lodówki. Przepis na moją ulubioną polewę, która się nie kruszy i nie łamie znajdziesz tu => klik. Wierzch ciasta posypać wiórkami kokosowymi.

Truskawkowa kostka – dodatkowe informacje

Biszkopt można przesmarować frużeliną truskawkową przed nałożeniem kremu.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Kostka makowo pomarańczowa na biszkopcie
Następny przepis: Kostka pomarańczowa

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode