Kostka makowo pomarańczowa na biszkopcie

Kostka makowo pomarańczowa na biszkopcie

Zapraszam do wypróbowania niezwykłego połączenia tradycyjnej polskiej kuchni z cytrusową świeżością – Kostki makowo pomarańczowej na biszkopcie. Ten unikalny deser harmonijnie łączy w sobie bogactwo smaku makowej masy z kruchym biszkoptem i cytrusową nutą pomarańczy. Pyszna kostka makowa sprawi, że prozaiczne popołudnie zamieni się w niezapomniane chwile pełne kulinarnej rozkoszy. Ten przepis zapewni nie tylko doskonałe doznania smakowe, ale również dostarczy energii na resztę dnia. Odkryj niezwykłą kompozycję smaków już dziś i skosztuj tej wykwintnej przekąski. Kostka makowo pomarańczowa na biszkopcie będzie idealna zarówno na rodzinne spotkania, jak i do popołudniowej kawy czy herbaty. Sprawdź już teraz!

Składniki:

  • Forma: 20×25 cm
  • Składniki ciasto:
  • 3 duże jajka
  • ¾ szklanki cukru
  • ¾ szklanki mąki tortowej
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • Szczypta soli
  • Papier do pieczenia
  • 1 opakowanie gotowej masy makowej z bakaliami
  • 1 galaretka pomarańczowa
  • 2 budynie waniliowe
  • ¾ l gęstego soku pomarańczowego
  • 4 łyżki cukru
  • 100 g skórki pomarańczowej kandyzowanej
  • Do dekoracji – cząstki pomarańczy.

Kostka makowo pomarańczowa na biszkopcie – jak zrobić?

  1. Wykonanie: jajka wybić, posolić, dodać cukier, ubić na puszystą masę. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia. Do masy jajecznej dodać olej, porcjami mąkę z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać. Formę wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto, wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 30 minut.
  2. Masę makową wymieszać z galaretką, podgrzać by galaretka się rozpuściła. Przestudzoną wyłożyć na przestudzone ciasto, schłodzić.
  3. Na soku pomarańczowym z cukrem ugotować budynie, lekko przestudzone wylać na masę makową, wyrównać, rozłożyć skórkę pomarańczową, lekko wcisnąć w masę pomarańczową. Ponownie schłodzić.
Kostka makowa przed podaniem pokroić w większą kostkę, udekorować cząstkami pomarańczy.

Porady – Kostka makowo pomarańczowa na biszkopcie – dodatkowe informacje

1. Wierzch ciasta można udekorować zamiast skórki pomarańczowej polewą czekoladową.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Kostka kokosowa czyli ambasador
Następny przepis: Kostka truskawkowa

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode