Koreczki na 3 sposoby

Koreczki na 3 sposoby

Właściwie przygotowane koreczki to nie tylko doskonałe danie na wszelkiego rodzaju imprezy, ale również zdrowa i pożywna przekąska na codzień. Prezentujemy przepis na koreczki w trzech różnych wariantach, które zadowolą nawet najbardziej wymagających smakoszy. Wszystkie wersje są w pełni wegetariańskie, a więc idealne dla osób unikających mięsa. Oto składniki na koreczki: różne warzywa, ser, owoce i orzechy. Przygotowanie tych smakołyków jest proste i niezwykle satysfakcjonujące. Przekonajcie się sami jak różnorodne i pyszne potrafią być koreczki bez mięsa!

Składniki:

  • Koreczki Caprese:
  • 10 szt. pomidorów koktajlowych czerwonych
  • 10 szt. pomidorów koktajlowych żółtych
  • 20 kulek mini mozzarelli
  • 40 listków bazylii
  • Koreczki z serem blue, orzechami i winogronami:
  • 1 mały kiść winogron czerwonych
  • 1 mały kiść winogron zielonych
  • 70 g sera pleśniowego blue
  • 20 połówek orzechów włoskich
  • 5 plastrów szynki szwarcwaldzkiej
  • Koreczki z kabanosem i oliwkami:
  • 1/2 małego strąka czerwonej papryki
  • 1/4 małej czerwonej cebuli
  • 100 g żółtego sera gouda
  • 20 czarnych oliwek
  • 4 średniej wielkości kabanosy
  • 7 małych ogórków konserwowych

Koreczki na 3 sposoby – jak zrobić?

Sposób przygotowania:

  1. Koreczki Caprese: Pomidorki przekroić na połówki. mozzarellę odsączyć z zalewy. Na wykałaczki nadziewać naprzemiennie połówkę czerwonego pomidora, bazylię, mozzarellę, bazylię oraz połówkę żółtego pomidora.
  2. Koreczki z serem blue, orzechami i winogronami: Ser pokroić w kostkę ok. 1 cm. Plastry szynki porwać na mniejsze kawałki. Winogrona umyć i dokładnie osuszyć. na wykałaczki nadziewać po kolei: winogrona, połówkę orzecha, zwiniętą szynkę oraz ser.
  3. Koreczki z kabanosem i oliwkami: Paprykę i cebulę pokroić w mniejszą kostkę, kabanosa na kawałki, ogórki na 3-4 grubsze plastry, ser w kostkę ok. 1 cm. Oliwki odsączyć z zalewy. Na wykałaczki nadziewać naprzemiennie: oliwki, cebulę, paprykę, ogórka, kabanosa i ser.

xxxx – dodatkowe informacje

Do koreczków bez mięsa caprese możecie użyć zwykłych czerwonych pomidorków koktajlowych. Przed podaniem można polać je gęstym octem balsamicznym. Do koreczków bez mięsa z kabanosem świetnie sprawdzą się różnokolorowe papryki i ostrzejszy w smaku ser typu cheddar.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Koreczki z borowikami
Następny przepis: Koreczki Katarzynki z Dipami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode