Koreczki na 3 sposoby
Właściwie przygotowane koreczki to nie tylko doskonałe danie na wszelkiego rodzaju imprezy, ale również zdrowa i pożywna przekąska na codzień. Prezentujemy przepis na koreczki w trzech różnych wariantach, które zadowolą nawet najbardziej wymagających smakoszy. Wszystkie wersje są w pełni wegetariańskie, a więc idealne dla osób unikających mięsa. Oto składniki na koreczki: różne warzywa, ser, owoce i orzechy. Przygotowanie tych smakołyków jest proste i niezwykle satysfakcjonujące. Przekonajcie się sami jak różnorodne i pyszne potrafią być koreczki bez mięsa!
admin
Składniki:
- Koreczki Caprese:
- 10 szt. pomidorów koktajlowych czerwonych
- 10 szt. pomidorów koktajlowych żółtych
- 20 kulek mini mozzarelli
- 40 listków bazylii
- Koreczki z serem blue, orzechami i winogronami:
- 1 mały kiść winogron czerwonych
- 1 mały kiść winogron zielonych
- 70 g sera pleśniowego blue
- 20 połówek orzechów włoskich
- 5 plastrów szynki szwarcwaldzkiej
- Koreczki z kabanosem i oliwkami:
- 1/2 małego strąka czerwonej papryki
- 1/4 małej czerwonej cebuli
- 100 g żółtego sera gouda
- 20 czarnych oliwek
- 4 średniej wielkości kabanosy
- 7 małych ogórków konserwowych
Koreczki na 3 sposoby – jak zrobić?
Sposób przygotowania:
- Koreczki Caprese: Pomidorki przekroić na połówki. mozzarellę odsączyć z zalewy. Na wykałaczki nadziewać naprzemiennie połówkę czerwonego pomidora, bazylię, mozzarellę, bazylię oraz połówkę żółtego pomidora.
- Koreczki z serem blue, orzechami i winogronami: Ser pokroić w kostkę ok. 1 cm. Plastry szynki porwać na mniejsze kawałki. Winogrona umyć i dokładnie osuszyć. na wykałaczki nadziewać po kolei: winogrona, połówkę orzecha, zwiniętą szynkę oraz ser.
- Koreczki z kabanosem i oliwkami: Paprykę i cebulę pokroić w mniejszą kostkę, kabanosa na kawałki, ogórki na 3-4 grubsze plastry, ser w kostkę ok. 1 cm. Oliwki odsączyć z zalewy. Na wykałaczki nadziewać naprzemiennie: oliwki, cebulę, paprykę, ogórka, kabanosa i ser.
xxxx – dodatkowe informacje
Do koreczków bez mięsa caprese możecie użyć zwykłych czerwonych pomidorków koktajlowych. Przed podaniem można polać je gęstym octem balsamicznym. Do koreczków bez mięsa z kabanosem świetnie sprawdzą się różnokolorowe papryki i ostrzejszy w smaku ser typu cheddar.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Koreczki z borowikami
Następny przepis: Koreczki Katarzynki z Dipami