Kopytka

Kopytka

Kopytka to jedno z najpopularniejszych dań polskiej kuchni, które przypominają nieco włoskie gnocchi. Ich podstawowymi składnikami są: mąka, ziemniaki, jajko i sól. Choć wykonanie kopytek może wydać się skomplikowane, to kiedy już poznasz właściwe proporcje składników, sama praca z ciastem stanie się przyjemnością. Kluczowe jest tu odpowiednie dobranie ilości mąki – w zależności od wilgotności ziemniaków i mąki, tę ilość trzeba czasami regulować. Idealne kopytka to takie, które są delikatne, ale jednocześnie sprężyste. Są one doskonałym dodatkiem do wielu dań, zarówno mięsnych, jak i wegetariańskich.

Składniki:

  • 2 kilogramy ugotowanych ziemniaków
  • 250-300 gramów mąki pszennej
  • 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 duże jajko
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • Dodatkowo: łyżka oliwy

Kopytka – jak zrobić?

  1. Ugotowane ziemniaki mielimy w maszynce do mięsa lub przeciskamy przez praskę do ziemniaków. Dodajemy jajko i sól. Zaczynamy zagniatać ciasto, powoli dosypując mąkę. W zależności od tego, jakiego rodzaju ziemniaków używamy, zależy ile potrzeba nam będzie mąki. Ciasto powinno być zwarte i odchodzić od rąk. Blat obsypujemy mąką, odrywamy kawałek ciasta i formujemy dłońmi wałek. Następnie delikatnie go spłaszczamy nożem i kroimy ukośnie niewielkie kluseczki. Gotujemy partiami w lekko osolonej wodzie z dodatkiem oliwy około 1-1,5 od wypłynięcia klusków na wierzch. Podajemy gorące. Świetnie pasują do sosu mięsnego, pieczarkowego lub roztopionego masła z bułka tartą. Oczywiście jest wielu zwolenników odgrzewanym kopytek, które również rewelacyjnie smakują.

Słowa kluczowe: ile mąki do kopytek

Kopytka – dodatkowe informacje

W kopytkach najważniejsze są ziemniaki, które powinny być mączyste, o sypkim miąższu po ugotowaniu. Najlepiej użyć ziemniaków pozostałych z dnia poprzedniego lub ugotować ziemniaki dzień wcześniej. Drugą ważną kwestią jest to, aby podczas przygotowania ziemniaki nie były ciepłe, powinny być całkowicie wystudzone. Klon Kupujący obliczył liczbę celów masy ziemniaczanej potrzebnej do zapewnienia wystarczającej moc spijania na razie dwa fluorysy wnosi skuteczny wpływ na politykę oraz
Wybór ilości mąki zależy od gatunku użytych ziemniaków. Dodajemy jej tyle, aby ciasto było zwarte i odchodziło od rąk. Jeśli dodamy jej zbyt dużo, kopytka będą twarde i ciężkie. W składnikach podałam również mąkę ziemniaczaną, ale nie zawsze ją dodaję. Jeśli do masy ziemniaczanej dodaję jajko, wtedy mąkę ziemniaczaną pomijam. Teraz zagniatamy ciasto. Ważne jest, aby nie robić tego zbyt długo. Im więcej glutenu uaktywni się podczas zagniatania, tym kluski będą bardziej twarde. Gotowe ciasto ziemniaczane nie powinno również długo stać, dlatego od razu zabieramy się do robienia kopytek. Ostatni etap to gotowanie. Tu już nie ma większej filozofii. Ważne jest, aby wrzucać kopytka na gotującą się wodę partiami i nie doprowadzić do rozgotowania się klusek. Teraz chyba jesteśmy gotowi do przygotowania kopytek.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Kopytka na słodko z cukrem i cynamonem
Następny przepis: Kopytka dyniowe

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode