Kopytka na słodko z cukrem i cynamonem

Kopytka na słodko z cukrem i cynamonem

Chcesz dowiedzieć się, jak zrobić kopytka na słodko? Ten przepis na kopytka na słodko z cukrem i cynamonem to idealna propozycja na przekąskę lub podwieczorek. Tradycyjne kopytka, które często jemy z gulaszem czy innym mięsem, tym razem podajemy w słodkiej odsłonie! Kopytka z cukrem i cynamonem to smak dzieciństwa, który zachwyci nie tylko najmłodszych! Gotowanie kopytek nie jest skomplikowane, a czas gotowania nie jest długi. Nie wiesz z czym jeść kopytka? Wersję na słodko polecamy polać roztopionym masłem, a potem posypać cukrem i cynamonem. Miłego gotowania!

Składniki:

  • 1,5 kg ziemniaków
  • mąka ziemniaczana – ile zabierze
  • 2 jajka
  • łyżka soli
  • masło do polania kopytek
  • cynamon, cukier

1. Kopytka na słodko z cukrem i cynamonem – jak zrobić?

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie.
  2. Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę.
  3. Podzielić na 4 części, jedną część wyjąć i w jej miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną, tak by dołek został wypełniony, dodać jajka i dobrze wyrobić, na gładką masę.
  4. Rękoma urywać kawałki ciasta i wykonać wałeczek, pokroić ukośnie na prostokąty ok 1,5x3cm. Pokrojone kopytka układać na tacce wysypanej mąką pszenną.
  5. Kopytka wrzucać do gotującej się osolonej wody, czas gotowania: od wypłynięcia ok 5min. Kopytka wyjmować łyżką cedzakową, uprzednio zahartować kubkiem zimnej wody (zabezpieczy to przed ich sklejeniem).
  6. Masło roztopić.
  7. Podawać polane roztopionym masłem, posypane cukrem i cynamonem.

Słowa kluczowe: jak zrobić kopytka na słodko, przepis na kopytka na słodko, kopytka czas gotowania, czym polać kopytka, z czym mozna jesc kopytka, gotowanie kopytek, kopytka z cukrem, z czym jesc kopytka, z czym jeść kopytka, kopytka na słodko, kopytka

Kopytka na słodko z cukrem i cynamonem – dodatkowe informacje

Przed wyjęciem kopytek z wody należy zahartować je kubkiem zimnej wody – zabezpieczy to przed ich sklejeniem.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Koperty z ciasta francuskiego z gruszką
Następny przepis: Kopytka

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode