Koperty z ciasta francuskiego z gruszką

Koperty z ciasta francuskiego z gruszką

Koperty z ciasta francuskiego z gruszką to doskonała propozycja na eleganckie, słodkie przekąski. Ten delikatny deser to połączenie chrupiącego ciasta francuskiego i słodko-owocowego nadzienia z gruszek. Ciastka francuskie z gruszkami to idealne rozwiązanie dla osób, które cenią sobie szybkie i efektowne wypieki. To także świetny pomysł na wykorzystanie sezonowych owoców. Ciasto francuskie z gruszkami to doskonały dodatek do popołudniowej kawy lub herbaty, a jednocześnie elegancki deser na specjalne okazje.

Składniki:

  • Składniki na 10 porcji:
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego – 30 dag
  • 5 średnich gruszek
  • 1 małe jajko
  • 2 łyżeczki dowolnego dżemu
  • Cukier trzcinowy do posypania ciasta

Koperty z ciasta francuskiego z gruszką – jak zrobić?

  1. Wykonanie: ciasto rozwinąć, odciąć 4 wąskie paski wzdłuż dłuższego boku. Pozostałe ciasto pociąć na 10 kawałków.
  2. Na środku każdego kawałka ułożyć małą porcję dżemu.
  3. Gruszki obrać, przekroić na pół, wydrążyć gniazda nasienne. Każdą połówkę pociąć na paski tak, by połówki były spójne.
  4. Ułożyć paski gruszki na dżemie, tworząc kopertę. Skleić rogi koperty.
  5. Na każdej kopercie ułożyć po 3 wąskie paski, docisnąć do ciasta.
  6. Jajko rozkłócić, każdą kopertę posmarować jajkiem, posypać cukrem trzcinowym.
  7. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć koperty.
  8. Piekarnik nagrzać wcześniej do temperatury 200 stopni, wstawić blachę z kopertami, zwiększyć temperaturę do 220 stopni i piec na dobrze rumiany kolor przez około 25 minut.

Koperty z ciasta francuskiego z gruszką – dodatkowe informacje

1. Gruszki można polać również płynnym miodem.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Kopiec kreta
Następny przepis: Kopytka na słodko z cukrem i cynamonem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode