Kopytka z pikantnym sosem pomidorowym
Zapraszamy do wypróbowania przepisu na smaczne kopytka podawane z pikantnym sosem pomidorowym. Idealne na obiad lub kolację, zadowolą zarówno miłośników wegetariańskich dań jak i mięsożerców. Do ich przygotowania nie potrzebujesz wiele – wystarczą dostępne w Lidl produktów, takich jak mąka, ziemniaki, ser twarogowy, jajka, pomidory i kilka przypraw. Ten szybki i łatwy przepis pozwoli Ci na przygotowanie pysznego dania, które nie tylko zaspokoi Twój głód, ale też dostarczy Ci niezbędnych składników odżywczych. Bez względu na to, czy jesteś doświadczonym kucharzem, czy dopiero zaczynasz swoją kulinarną przygodę, to danie jest dla Ciebie!
admin
Składniki:
- Ciasto na kopytka:
- 2 kg ugotowanych ziemniaków
- mąka tortowa
- 1 jajko
- Sos:
- 2 i 1/2 litra wody
- 30 dag cienkiej kiełbasy
- 200 g koncentratu pomidorowego
- 3 ząbki czosnku
- kucharek, sól, pieprz, bazylia
- 1 łyżka śmietany 18%
- 3 i 1/2 łyżki mąki do zagęszczenia sosu
Kopytka z pikantnym sosem pomidorowym – jak zrobić?
Sposób przygotowania:
-
2.
Przygotować sos. Wodę zagotować. Kiełbasę pokroić w kostkę, wrzucić do wody. Dodać drobno pokrojony czosnek, koncentrat pomidorowy, przyprawy i chwilę pogotować. Śmietanę połączyć z mąką dodając trochę wody i zagęścić sos. Polać kopytka.
Kopytka z pikantnym sosem pomidorowym – dodatkowe informacje
Najlepsze na kopytka są ziemniaki kruche i dobrze wystudzone. Sos dobrze smakuje po dodaniu sporej ilości pieprzu.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: kopytka z serem na słodko
Następny przepis: Kopytka z smażoną śmietaną