Kopytka z smażoną śmietaną

Kopytka z smażoną śmietaną

Zapraszamy do wypróbowania naszego przepisu na niezwykle pyszne kopytka ze smażoną śmietaną. To danie, znane i uwielbiane w wielu krajach, teraz w doskonałej, niebanalnej odsłonie. Sekretem tej potrawy jest smażona śmietana, która dodaje niepowtarzalnego smaku. Tradycyjne kopytka wzbogacone są tu o aksamitną, lekko karmelizowaną śmietanę, co sprawia, że stają się nieodparcie kuszące. Ręczne przygotowanie kopytek daje pewność, że będą lekkie i delikatne. Działając według tego przepisu, stworzysz coś więcej niż zwykłe kopytka – przeniesiesz się w świat smaków, który trudno opisać słowami. Szczególnie polecane dla tych, którzy lubią eksperymentować w kuchni.

Składniki:

  • 1 kg ugotowanych ziemniaków
  • 300 gram mąki pszennej
  • 50 gram mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • sól do smaku
  • Na śmietanę smażoną:
  • 4 szklanki śmietany wiejskiej 36%
  • 1 łyżka smalcu

Kopytka z smażoną śmietaną – jak zrobić?

Sposób przygotowania:

  1. Kopytka:
    Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę i wykładamy na stolnicę. Dosypujemy obie mąki, jajko, sól, i całość bardzo dokładnie mieszamy wygniatając ciasto. Dzielimy ciasto na 3 mniejsze porcje, tworząc kule. Z kuli formujemy wałki o grubości 3 cm, lekko spłaszczamy i kroimy na kluski o szerokości 1,5 cm. Wałek obsypujemy mąką aby ciasto się nie kleiło i kroimy ukośnie tworząc wałeczki. Gotowe kopytka wrzucamy na gotującą się wodę z odrobiną soli oraz oleju. Gdy wypłyną na wierzch, znak że są ugotowane.
  2. Śmietana do kopytek:
    Na patelnię wylewamy 4 szklanki śmietany wiejskiej. Dodajemy 1 łyżkę smalcu i podgrzewamy. Gdy śmietana zacznie się gotować i zmieniać kolor na ciemniejszy, cały czas szybko mieszamy aby nie przywarła. Gdzieś po 5 minutach mieszania śmietana stanie się złocista i będzie jej bardzo mało. Wtedy odstawiamy z palnika i jeszcze chwilkę mieszamy.

Ugotowane kopytka podajemy z gorącą śmietaną.

Kopytka z smażoną śmietaną – dodatkowe informacje

Przed wałkowaniem, krojeniem oraz układaniem ciasta zawsze pamiętajmy aby podsypywać stolnicę mąką.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Kopytka z pikantnym sosem pomidorowym
Następny przepis: Kopytka ze skwarkami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode