Kopiec kreta

Kopiec kreta

Kopiec kreta to tradycyjny niemiecki deser, który zyskał popularność na całym świecie. Ten kremowy, czekoladowy tort przypomina kopiec ziemi wykopany przez kreta, stąd jego unikalna nazwa. A choć przygotowanie go od podstaw może być czasochłonne, istnieje łatwiejszy sposób na cieszenie się jego niepowtarzalnym smakiem w domu. Nasz przepis wykorzystuje gotowe mieszanki „kopiec kreta z torebki”, które znacznie ułatwiają i przyspieszają proces. Nie zmienia to jednak faktu, że otrzymany deser zachwyci wyjątkowym połączeniem mocnego smaku czekolady, subtelnej wanilii i wiśni. Zobaczcie sami!

Składniki:

  • Ciasto:
  • 2 szkl. mąki pszennej
  • 1 szkl. cukru
  • 1 szkl. mleka
  • 2 jajka
  • ok. 3/4 szkl. oleju
  • 4 łyżki kakao
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Do tego:
  • 4 banany
  • 500 ml śmietany 30%
  • 2 śmietan-fixy
  • 4 łyżki cukru pudru
  • tabliczka czekolady gorzkiej lub mlecznej

Kopiec kreta – jak zrobić?

  1. 1.
    Ciasto: Jajka wbić do miski i ubić z cukrem na gładki, puszysty krem. Mąkę w osobnej misce wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao. Dodajemy to do jajek razem z mlekiem i olejem. Ciasto wylać do tortownicy o średnicy 24 cm wysmarowanej tłuszczem. Piec w temperaturze 160 stopni przez ok. 50 minut.
  2. 2.
    Masa śmietanowa: Po upieczeniu ściąć ok. 2 cm ciasta z wierzchu. Dalej wydrążyć ciasto tak, aby został nietknięty spód i brzegi. Śmietanę ubić z cukrem pudrem, na końcu dodać fixy. Czekoladę pokroić na małe kawałki i dodać do śmietany. Banany obrać i przekroić wzdłuż na pół, ułożyć na wydrążonym cieście. Na banany wyłożyć śmietanę kształtując kopiec. Na koniec przykryć pokruszonymi kawałkami wydrążonego ciasta. Podawać schłodzone.

Kopiec kreta – dodatkowe informacje

Banany wyłożone na ciasto można skropić cytryną, aby nie ściemniały.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Koperty ze szpinakiem i fetą
Następny przepis: Koperty z ciasta francuskiego z gruszką

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode