Kopiec kreta
Kopiec kreta to tradycyjny niemiecki deser, który zyskał popularność na całym świecie. Ten kremowy, czekoladowy tort przypomina kopiec ziemi wykopany przez kreta, stąd jego unikalna nazwa. A choć przygotowanie go od podstaw może być czasochłonne, istnieje łatwiejszy sposób na cieszenie się jego niepowtarzalnym smakiem w domu. Nasz przepis wykorzystuje gotowe mieszanki „kopiec kreta z torebki”, które znacznie ułatwiają i przyspieszają proces. Nie zmienia to jednak faktu, że otrzymany deser zachwyci wyjątkowym połączeniem mocnego smaku czekolady, subtelnej wanilii i wiśni. Zobaczcie sami!
admin
Składniki:
- Ciasto:
- 2 szkl. mąki pszennej
- 1 szkl. cukru
- 1 szkl. mleka
- 2 jajka
- ok. 3/4 szkl. oleju
- 4 łyżki kakao
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- Do tego:
- 4 banany
- 500 ml śmietany 30%
- 2 śmietan-fixy
- 4 łyżki cukru pudru
- tabliczka czekolady gorzkiej lub mlecznej
Kopiec kreta – jak zrobić?
-
1.
Ciasto: Jajka wbić do miski i ubić z cukrem na gładki, puszysty krem. Mąkę w osobnej misce wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao. Dodajemy to do jajek razem z mlekiem i olejem. Ciasto wylać do tortownicy o średnicy 24 cm wysmarowanej tłuszczem. Piec w temperaturze 160 stopni przez ok. 50 minut. -
2.
Masa śmietanowa: Po upieczeniu ściąć ok. 2 cm ciasta z wierzchu. Dalej wydrążyć ciasto tak, aby został nietknięty spód i brzegi. Śmietanę ubić z cukrem pudrem, na końcu dodać fixy. Czekoladę pokroić na małe kawałki i dodać do śmietany. Banany obrać i przekroić wzdłuż na pół, ułożyć na wydrążonym cieście. Na banany wyłożyć śmietanę kształtując kopiec. Na koniec przykryć pokruszonymi kawałkami wydrążonego ciasta. Podawać schłodzone.
Kopiec kreta – dodatkowe informacje
Banany wyłożone na ciasto można skropić cytryną, aby nie ściemniały.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Koperty ze szpinakiem i fetą
Następny przepis: Koperty z ciasta francuskiego z gruszką