Koperty z ciasta francuskiego z kurczakiem
Serdecznie zapraszam do odkrycia smaku kopert z ciasta francuskiego z kurczakiem, które są proste do przygotowania, a smakiem zachwycają najbardziej wybrednych smakoszy. To propozycja dla osób, które cenią sobie szybkość wykonania i prostotę dania, nie rezygnując z bogactwa smaku. Właśnie w takim daniu jest wszystko, co najlepsze – kruche, delikatne ciasto francuskie, które kryje w sobie soczyste mięso kurczaka. Te koperty z ciasta francuskiego z kurczakiem to także doskonała propozycja na przekąskę na przyjęcie lub jako danie obiadowe. Przygotowując koperty z ciasta francuskiego z kurczakiem za każdym razem możemy mieć pewność sukcesu!
Piotr Zieliński
Składniki:
- 1 pierś z kurczaka
- 1 płat ciasta francuskiego
- ok 50 g startego żółtego sera
- kmin rzymski, pieprz, sól, słodka papryka
Koperty z ciasta francuskiego z kurczakiem – jak zrobić?
- Umytą i osuszoną pierś z kurczaka kroimy w kostkę i przyprawiamy.
- Ciasto francuskie kroimy na kwadraty o boku ok 7cm.
- Na każdym kwadracie układamy przyprawionego kurczaka i posypujemy serem.
- Składamy ciasto jak koperty.
- Smarujemy rozkłóconym jajkiem.
- Możemy posypać też czarnuszką lub sezamem.
- Pieczemy koperty ok 20 minut w 200 stopniach aż się zarumienią.
Przepisy z ciasta francuskiego z kurczakiem są bardzo popularne. Oto przepis na smaczne koperty z ciasta francuskiego z kurczakiem.
Koperty z ciasta francuskiego z kurczakiem – dodatkowe informacje
Do tak przygotowanych kopert możecie dodać też inne składniki np pieczarki. Danie robi się na prawdę szybko.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Koperty schabowe
Następny przepis: Koperty ze szpinakiem i fetą