Konfitura ze skórek arbuza, czyli pomysł na wykorzystanie resztek

Konfitura ze skórek arbuza, czyli pomysł na wykorzystanie resztek

Konfitura ze skórek arbuza to niesamowity pomysł na wykorzystanie części owocu, którą zazwyczaj wyrzucamy. Ta ekologiczna alternatywa pomoże zmniejszyć ilość generowanych odpadów, jednocześnie oferując coś smacznego i nietuzinkowego. Przygotowanie takiego dżemu to kreatywny pomysł na urozmaicenie letnich deserów. Poza tym, skórki arbuza są bogate w liczne witaminy i minerały, które często gubimy wyrzucając je. Ten przepis to nie tylko ciekawy sposób na arbuza, ale również zdrowa alternatywa dla tradycyjnych dżemów. Bez wątpienia konfitura ze skórek arbuza zaskoczy wszystkich smakoszy.

Składniki:

  • Skórki arbuza
  • Cukier
  • Opcjonalnie: laska wanilii

Konfitura ze skórek arbuza, czyli pomysł na wykorzystanie resztek – jak zrobić?

  1. Ze skórki arbuza odcinamy zieloną, twardą część. Zostawiamy jedynie biały miaższ. Kroimy go drobno, przekładamy do garnka i zasypujemy cukrem.
    Ilość cukru musi być równa wadze pokrojonych skórek.
  2. Gotujemy wszystko na wolnym ogniu. Cukier się rozpuści, aż zacznie wrzeć. Po tym czasie garnek ze skórkami i cukrem odstawiamy i ponownie zagotowujemy za 12 godzin. Całość, czyli gotowanie i doprowadzanie do wrzenia powtarzamy 4-krotnie, czyli w sumie przygotowanie konfitury zajmie nam 2-3 dni.
    Na szczęście nie ma przy tym dużo pracy, jedynie wstawienie garnka na kuchenkę. Gotuje już się samo 🙂
  3. Gdy konfiturę zagotujemy ostatni raz, możemy wtedy dodać ziarenka wanilii. Całość, jeszcze gorąca, przelewamy do słoików, które następnie szczelnie zakręcamy. Odwracamy je do góry dnem do wystygnięcia. Zimne możemy schować do spiżarki.

Słowa kluczowe: pomysł na arbuza

xxxx – dodatkowe informacje

Taka konfitura ze skórek arbuza, czyli pomysł na wykorzystanie resztek, jest bardzo słodka, więc uważajmy z ilością, aby się nie zasłodzić. Można ją wykorzystać zarówno do pieczywa, jak i podjeść z filiżanką dobrej herbaty, a także użyć jej przy wytrawnych daniach, np. przy mięsach.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Konfitura z żurawiny
Następny przepis: Konserwa z szynki w słoiku

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode