Konserwa z szynki w słoiku

Konserwa z szynki w słoiku

Zapraszamy do odkrycia jednego z ulubionych przepisów na domową konserwę – szynki w słoiku. Jest to idealne rozwiązanie dla wszystkich tych, którzy cenią sobie zdrowe, domowe przetwory, a jednocześnie lubią mieć w swojej kuchni gotową bazę do szybkich i smacznych posiłków. Szynka w słoiku to alternatywa dla sklepowych wędlin, która nie tylko doskonale smakuje, ale jest również niezwykle praktyczna. To świetna propozycja na słoikówkę z szynki. Wystarczy właściwie przygotować mięso, a szynka gotowana w słoiku pozostanie świeża i aromatyczna przez długie tygodnie. Bezpieczeństwo, smak i zapach prawdziwej, domowej szynki to gwarancja satysfakcji.

Składniki:

  • surowiec:
  • szynka wieprzowa 90 dag
  • 100 ml zimnej wody
  • peklowanie na sucho:
  • peklosól 13 g
  • cukier 2 g
  • przyprawy suche do farszu:
  • czosnek granulowany 1 mała łyżeczka
  • pieprz biały 1,0 g/kg
  • gałka muszkatołowa 0,1 g/kg
  • kolendra 0,1 g/kg

Konserwa z szynki w słoiku – jak zrobić?

  1. Mięso z szynki kroimy w kostkę około 4 cm/4 cm, dodajemy peklosól i wcieramy ją w mięso. Misę z mięsem przykrywamy folią i wstawiamy ją do lodówki na 48 godzin.
  2. Po 24 godzinach musimy wyrobić mięso w celu, aby mięso wchłonęło lepiej peklosól.
  3. Po okresie 48 godzin, połowę mięsa przepuszczamy przez sitko 8 mm.
  4. Dodajemy czosnek, gałkę muszkatołową, kolendrę i pieprz.
  5. Wyrabiamy farsz około 30 minut, podczas wyrabiania dodajemy stopniowo zimną wodę (100 ml).
  6. Farsz musi być bardzo kleisty.
  7. Tak wyrobiony farsz wkładamy do wyparzonych słoiczków ścisło pozostawiając troszkę wolnej przestrzeni od góry słoiczka około 2,5-3 cm.
  8. Wlewamy na wierzch po 2 łyżki zimnej wody, zakręcamy wieczka słoiczków i pasteryzujemy 40 minut w temperaturze 80 stopni Celsjusza.

Słowa kluczowe: szynka w słoiku przepis, słoikówka z szynki, szynka gotowana w słoiku

Porady – Konserwa z szynki w słoiku – dodatkowe informacje

Jeżeli chcemy konserwy słoikowe przechowywać bez lodówki, w temperaturze pokojowej, musimy je poddać procesowi tyndalizacji. Tyndalizacja, pasteryzacja frakcjonowana – metoda konserwacji żywności, która polega na trzykrotnej pasteryzacji w temperaturze 90-100 stopni Celsjusza, przeprowadzanej co 24 godziny.

Słoik 1,5 l 120 + 80 + 60 minut

Słoik 1 l. 90 + 60 + 45 minut

Słoik 0,7 l 80 + 50 + 35 minut

Słoik 500 ml 60 + 40 + 30 minut

Słoik 350 ml 40 + 25 + 20 minut

Słoik 250 ml 30 + 20 + 15 minut

Po trzeciej pasteryzacji trwałość produktu wynosi około pół roku i można go przechowywać bez lodówki.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Konfitura ze skórek arbuza, czyli pomysł na wykorzystanie resztek
Następny przepis: Koperty schabowe

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode