Konfitura z żurawiny

Konfitura z żurawiny

Zawsze kojarzyła mi się z jesienią i świętami – żurawina. Przepis, który dla was przygotowałam, to konfitura z żurawiny. Pachnąca, intensywnie czerwona i lekko kwaskowata. To dzięki niej wiele dań nabiera wyjątkowego charakteru. Dżem z żurawiny świetnie sprawdzi się jako dodatek do pieczonych mięs, ciast i deserów, a także do śniadaniowych kanapek. Przepis jest łatwy do wykonania, a efekt końcowy zadowoli każdego miłośnika domowych przetworów. Można go także potraktować jako pomysł na prezent dla najbliższych. Czas zatem na przygotowanie konfitury z żurawiny, którą pokochacie nie tylko za smak, ale i za niesamowity, świąteczny aromat.

Składniki:

  • 2 szklanki żurawiny świeżej lub mrożonej
  • sok z 2 pomarańczy
  • 1/2 szklanki cukru

Konfitura z żurawiny – jak zrobić?

  1. Żurawinę, cukier i sok podgrzewamy w garnku pod przykryciem często mieszając. Konfiturę gotujemy około 10-15 minut aż zgęstnieje. Gorącą przekładamy do czystych, suchych i wyparzonych wcześniej słoiczków. Zakręcamy i odstawiamy do góry dnem do ostygnięcia.

Sposób przygotowania: dżem z żurawiny.

Konfitura z żurawiny – dodatkowe informacje

Najlepiej aby żurawina była wcześniej zamrożona przynajmniej na kilka godzin, wtedy straci gorzkawy smak.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Konfitura z zielonych orzechów włoskich
Następny przepis: Konfitura ze skórek arbuza, czyli pomysł na wykorzystanie resztek

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode