Konfitura z zielonych orzechów włoskich

Konfitura z zielonych orzechów włoskich

Konfitura z zielonych orzechów włoskich to niezwykle aromatyczny specjał, który wprowadzi odrobinę luksusu do Twojej domowej spiżarni. Ta mało znana, lecz niezwykle smakowita uszeregowana wśród konfitur wykwintnych. Wykonana z młodych, jeszcze nie dojrzałych owoców orzecha włoskiego, konfitura ta jest pełna nieoczekiwanych nut smakowych, które zaskakują swoim bogactwem. Konfitura z zielonych orzechów włoskich to prawdziwa uczta dla podniebienia, idealna do pieczywa, serów czy ciast. Jest to przepis na słodki dodatek, który z pewnością zachwyci smakoszy odważnej i kreatywnej kuchni.

Składniki:

  • 1 kilogram świeżych zielonych orzechów włoskich zbieranych w czerwcu i lipcu
  • 1 kilogram cukru
  • 1 laska cynamonu
  • 2 goździki
  • 2 szklanki wody

Konfitura z zielonych orzechów włoskich – jak zrobić?

  1. Zielone orzechy włoskie bardzo starannie umyć i nakłuć bardzo gęsto wykałaczką, następnie zalać zimną i odstawić na 3 dni, zmieniając wodę trzy razy dziennie.
  2. Po trzecim dniu gotujemy na małym ogniu, tak długo aż staną się miękkie. Odcedzamy.
  3. W drugim garnku gotujemy 2 szklanki wody z cukrem i przyprawami. Gdy cukier się rozpuści, zalewamy syropem orzechy.
  4. Odstawiamy do następnego dnia.
  5. Następnego dnia smażymy około 10 minut. I tak przez 3 dni i studzimy.
  6. Przekładamy ostudzone orzechy do wyparzonych słoików i zamykamy.
  7. Pasteryzujemy około 10 minut.

Konfitura z zielonych orzechów włoskich – dodatkowe informacje

Wygląd takich orzechów jako konfitura może nie być interesujący, ale ich smak zdecydowanie wynagradza.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Konfitura z truskawek
Następny przepis: Konfitura z żurawiny

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode