Konfitura z zielonych orzechów włoskich
Konfitura z zielonych orzechów włoskich to niezwykle aromatyczny specjał, który wprowadzi odrobinę luksusu do Twojej domowej spiżarni. Ta mało znana, lecz niezwykle smakowita uszeregowana wśród konfitur wykwintnych. Wykonana z młodych, jeszcze nie dojrzałych owoców orzecha włoskiego, konfitura ta jest pełna nieoczekiwanych nut smakowych, które zaskakują swoim bogactwem. Konfitura z zielonych orzechów włoskich to prawdziwa uczta dla podniebienia, idealna do pieczywa, serów czy ciast. Jest to przepis na słodki dodatek, który z pewnością zachwyci smakoszy odważnej i kreatywnej kuchni.
admin
Składniki:
- 1 kilogram świeżych zielonych orzechów włoskich zbieranych w czerwcu i lipcu
- 1 kilogram cukru
- 1 laska cynamonu
- 2 goździki
- 2 szklanki wody
Konfitura z zielonych orzechów włoskich – jak zrobić?
- Zielone orzechy włoskie bardzo starannie umyć i nakłuć bardzo gęsto wykałaczką, następnie zalać zimną i odstawić na 3 dni, zmieniając wodę trzy razy dziennie.
- Po trzecim dniu gotujemy na małym ogniu, tak długo aż staną się miękkie. Odcedzamy.
- W drugim garnku gotujemy 2 szklanki wody z cukrem i przyprawami. Gdy cukier się rozpuści, zalewamy syropem orzechy.
- Odstawiamy do następnego dnia.
- Następnego dnia smażymy około 10 minut. I tak przez 3 dni i studzimy.
- Przekładamy ostudzone orzechy do wyparzonych słoików i zamykamy.
- Pasteryzujemy około 10 minut.
Konfitura z zielonych orzechów włoskich – dodatkowe informacje
Wygląd takich orzechów jako konfitura może nie być interesujący, ale ich smak zdecydowanie wynagradza.